Home » Hrana » Univerzalna ljubav prema pizzi

Univerzalna ljubav prema pizzi

Ukusna pizza s raznim dodacima koja predstavlja zabavne činjenice o pizzi.

Pizza je omiljeno jelo širom svijeta koje prelazi kulturne i geografske granice. Od klasične Margherite do avanturističke BBQ Chicken pizze, njena svestranost je neuporediva. Ali, iza njenog ukusnog okusa krije se blago fascinantnih činjenica i povijesti koje mnogi ljubitelji pizze možda ne znaju. Ovaj članak istražuje bogatu tapiseriju povijesti pizze, zabavnih činjenica i intrigantnih uvida koji će vas natjerati da još više cijenite ovo kulinarsko čudo.

Zabavne činjenice o pizzi

Mjesto rođenja pizze

Napulj, Italija, univerzalno se priznaje kao mjesto rođenja pizze. Povijest pizze datira iz 18. stoljeća kada je bila osnovna hrana za radničku klasu u Napulju. Rane pizze bile su jednostavne, sa osnovnim sastojcima poput tijesta, paradajza, sira i povremeno bosiljka. Ovo skromno porijeklo dovelo je do sada ikonične Margherita pizze, nazvane po kraljici Margheriti od Savoje krajem 19. stoljeća. Pizza je bila ukrašena paradajzom, mozzarellom i bosiljkom, predstavljajući boje italijanske zastave.

Najveća pizza na svijetu

Rekord za najveću pizzu na svijetu postavljen je u Rimu, Italija, 2012. godine. Nazvana “Ottavia”, ova pizza pokrivala je nevjerovatnih 1.261,65 kvadratnih metara i bila je bez glutena. Tim od pet kuhara je kreirao ovu ogromnu pizzu, koja je zahtijevala 9.920 kilograma brašna, 3.992 kilograma paradajz sosa i 8.818 kilograma mozzarelle. Ova kolosalna pizza bila je ne samo dokaz kulinarske vještine, već i znak starorimske povijesti, jer je Ottavia bio prvi rimski car.

Zanimljivi zakoni o pizzi

Vjerovali ili ne, neka mjesta imaju specifične zakone vezane za pizzu. U Škotskoj je nezakonito prodavati pizzu koja ne zadovoljava određene standarde težine i sastava. U Italiji postoje strogi propisi o tome šta čini tradicionalnu napuljsku pizzu, osiguravajući da pizza ostane vjerna svojim korijenima. Ovi zakoni odražavaju važnost pizze u ovim kulturama i želju da se održi njen autentičnost i kvalitet.


Za više informacija, posjetite originalni članak na MSN News.

Vrh stranice