Home » Hrana » Najukusnija Jela od Krompira Iz Cijelog Svijeta

Najukusnija Jela od Krompira Iz Cijelog Svijeta

Krompir je jedan od najpopularnijih i najuniverzalnijih sastojaka u kulinarstvu. Od jednostavnih prženih krompirića do sofisticiranih jela, krompir je temelj mnogih svjetskih kuhinja. U ovom članku, istražit ćemo neka od najukusnijih jela od krompira iz cijelog svijeta.

Francuska: Pommes Frites

Pommes Frites, ili jednostavno prženi krompirići, su francuski klasik. Ovi tanko narezani, prženi krompirići često se poslužuju uz biftek ili kao prilog u restoranima brze hrane. Tajna njihovog savršenog okusa leži u dvostrukom prženju, što im daje hrskavu vanjštinu i mekanu unutrašnjost.

Peru: Papa a la Huancaina

Papa a la Huancaina je popularno peruansko jelo koje se sastoji od kuhanog krompira prelivenog kremastim umakom od sira, mlijeka, žutih papričica i krekera. Ovo jelo često se poslužuje hladno kao predjelo, ukrašeno kuhanim jajima i maslinama.

Njemačka: Kartoffelsalat

Njemačka krompir salata, ili Kartoffelsalat, razlikuje se od američke verzije po tome što je često začinjena octom umjesto majonezom. Kuhani krompiri se miješaju s lukom, slaninom i začinima, stvarajući osvježavajuću i ukusnu salatu koja se često poslužuje uz kobasice ili pečeno meso.

Kanada: Poutine

Poutine je kanadski specijalitet koji se sastoji od prženih krompirića prekrivenih sirom i prelivenih toplim umakom od mesa. Ovo ukusno jelo postalo je simbol kanadske kuhinje i može se naći u restoranima i zalogajnicama diljem zemlje.

Španija: Patatas Bravas

Patatas Bravas su popularno špansko jelo koje se sastoji od prženih krompira posluživanih s pikantnim umakom. Ovaj tapas je omiljen u barovima i restoranima širom Španije, a umak može varirati od blagog do vrlo ljutog, ovisno o regiji.

Indija: Aloo Gobi

Aloo Gobi je tradicionalno indijsko jelo koje se sastoji od krompira i cvjetače kuhanih s raznim začinima, uključujući kumin, kurkumu i garam masalu. Ovo vegetarijansko jelo je bogato okusom i često se poslužuje uz rižu ili indijski hljeb.

Belgija: Stoofvlees met Frieten

Stoofvlees met Frieten je belgijsko jelo koje se sastoji od sporokuhačkog goveđeg gulaša posluženog s prženim krompirićima. Gulaš je bogatog okusa, napravljen od mesa, luka i piva, a prženi krompirići su savršen prilog ovom jelu.

Najukusnija jela od krompira iz cijelog svijeta

Sjedinjene Američke Države: Twice-Baked Potatoes

Twice-Baked Potatoes su američki klasik. Krompiri se peku, a zatim se vade iz kore i miješaju s maslacem, sirom, pavlakom i začinima, nakon čega se vraćaju u koru i ponovno peku dok ne postanu zlatni i hrskavi.


Irska: Colcannon

Colcannon je tradicionalno irsko jelo koje se sastoji od krompira pire s keljom ili kupusom, mlijekom i maslacem. Ovo jednostavno, ali ukusno jelo često se poslužuje kao prilog uz meso, posebno u vrijeme blagdana.

Poljska: Placki Ziemniaczane

Placki Ziemniaczane su poljske palačinke od krompira. Naribani krompiri se miješaju s jajima, brašnom i začinima, a zatim se prže dok ne postanu zlatno smeđi. Ove palačinke su hrskave izvana i mekane iznutra, često se poslužuju s pavlakom ili jabukovim sosom. Krompir je zaista svestran sastojak koji se koristi u različitim kuhinjama širom svijeta. Bez obzira na to jeste li ljubitelj prženih krompirića, kremastih jela ili pikantnih specijaliteta, postoji krompir jelo koje će zadovoljiti vaš ukus. Uživajte u istraživanju ovih ukusnih recepata i otkrijte nove omiljene načine za pripremu krompir

a.

Vrh stranice