Home » Igre » Sonijev novi patent za kontroler: hoće li biti savitljiv?

Sonijev novi patent za kontroler: hoće li biti savitljiv?

Sony je napravio velike korake sa DualSense kontrolerom ove generacije konzole, uvodeći haptičke povratne informacije i adaptivne okidače u miks kao standardne karakteristike u svim PS5 igrama, a čini se da kompanija planira da nastavi sa inovacijama kada su u pitanju njeni kontroleri. Nedavno prijavljeni patent, koji je prvi uočio Exputer, možda ukazuje na to.

Patent opisuje kontroler koji koristi “elastično deformabilni” materijal umjesto plastike – u suštini savitljiviji materijal nalik gelu – koji se može koristiti za dodatno “obogaćivanje” haptičkih povratnih iskustava. To bi uradio tako što bi bio u mogućnosti da korisniku „predstavi materijal virtuelnog objekta u prostoru igre kao haptičku senzaciju“.

Povrh toga, patent također opisuje uključivanje „aparata za kontrolu temperature kao što je Peltierov element koji može električno mijenjati temperaturu“, koji bi se zauzvrat mogao koristiti za „predstavu temperature virtualnog objekta kao toplo/hladno smisao” kontekstualno emitiranje električnih signala za emulaciju temperature u igrici objekta s kojim igrač dolazi u kontakt.

Naravno, patenti se ne moraju uvijek ostvariti sa stvarnim proizvodima i često na kraju budu nešto više od kompanija koje štite svoje ideje i tehnologije. Ali imajući u vidu dugu istoriju kompanije Sony sa inovacijama sa svojim kontrolerima, ne bi bilo iznenađenje videti nešto poput ovoga da izađe na videlo u budućem kontroleru.

Još 2020. godine, Sony je prijavio sličan patent za kontroler koji bi, između ostalog, pratio biofeedback korisnika kroz otkucaje srca i znojenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice