Home » Igre » Fortnite postaje olimpijski sport – kako je to moguće?

Fortnite postaje olimpijski sport – kako je to moguće?

Fortnite postaje olimpijski sport: kako je to moguće?


Olimpijske igre, koje predstavljaju sportski događaj koji se održava svake četiri godine, su sinonim za vrhunski sportski duh i fair play. Međutim, u posljednjih nekoliko godina se često čuju prijedlozi da se video igre uvrste u program Olimpijskih igara. Ovaj prijedlog je bio predmet rasprava, a konačno se igranje video igara našlo u zasebnom takmičenju, Olympic Esports Series, koje je službeno podržano od strane Međunarodnog olimpijskog odbora.

Ipak, postojala je jedna prepreka – Međunarodni olimpijski odbor ne želi povezivati Olimpijske igre s nasiljem, a većina kompetitivnih video igara u suštini jest nasilna. Stoga je bilo jasno da popularna igra Fortnite, u kojoj je cilj upucati protivnika, nikada neće biti proglašena olimpijskim sportom. Međutim, stvari su se promijenile u 2023. godini – Fortnite je sada službeno jedna od disciplina u Olympic Esports Seriesu.

[youtube_advanced url=”https://youtu.be/WJW-bzXZM8M” width=”600″ height=”400″ responsive=”yes” controls=”yes” autohide=”alt” autoplay=”no” mute=”no” loop=”no” rel=”yes” fs=”yes” modestbranding=”no” theme=”dark” playsinline=”no”]

Kako se to dogodilo?

Kompromis je postignut tako da se Fortnite kao olimpijski sport neće igrati na način na koji ga svi igraju – upucivanje protivnika u glavu. Umjesto toga, Fortnite će biti igra u kojoj će se igrači takmičiti u preciznom gađanju meta, slično kao u ostalim streljačkim sportovima koji su dio Olimpijskih igara. Za tu svrhu bit će dizajniran poseban otok/mod gdje će se održavati takmičenje.

Iako je Fortnite nasilna igra u svojoj klasičnoj formi, činjenica da postoji mod u kojemu se to virtualno nasilje ne događa je bila dovoljna da Fortnite postane olimpijska disciplina. Ako je Fortnite uspio, ko zna – možda jednog dana i Mortal Kombat ima šanse postati olimpijski esport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice