Home » Igre » Reddit pod istragom zbog piratstva

Reddit pod istragom zbog piratstva

Filmski studiji koji su podnijeli tužbu za kršenje autorskih prava protiv provajdera kablovskog interneta pokušavaju natjerati Reddit da identificira korisnike koji su objavili komentare o piratstvu.

Tužbu su 2021. godine protiv kablovske kompanije RCN američkom Okružnom sudu u Nju Džersiju podnijele Bodyguard Productions, Millennium Media i druge filmske kompanije zbog preuzimanja 34 filma kao što su Hellboy , Rambo V: Last Blood , Tesla i The Hitman’s Bodyguard . U pokušaju da dokažu da je RCN zatvorio oči na korisnike koji preuzimaju filmove zaštićene autorskim pravima, tužitelji su prošlog mjeseca poslali sudski poziv Redditu tražeći identifikacione podatke za devet korisnika.

Tužitelji su posebno tražili od Reddita „registraciju IP adrese i evidenciju od 1.1.2016. do predstavljanja, ime, adresu e-pošte i druge informacije o registraciji naloga“ za devet korisnika. Redditov odgovor pružio je barem neke informacije o jednom korisniku, ali nijednu informaciju ni o jednom od ostalih osam. Prema filmskim studijima, Reddit je tvrdio da su “zahtjevi za identifikaciju informacija povezanih s dodatnih osam računa više u prirodi ribarske ekspedicije i nisu ni relevantni ni dozvoljeni prema Prvom amandmanu.”

Filmske kompanije su prošle sedmice podnijele zahtjev da primoraju Reddit da odgovori na sudski poziv u američkom Okružnom sudu za Sjeverni okrug Kalifornije. Najnovija prijava i tekući spor oko sudskog poziva detaljno su opisani u članku TorrentFreak objavljenom u subotu.

Saslušanje o prijedlogu filmaša zakazano je za 23. mart. Tužitelji su povukli svoj zahtjev za informacijama o jednom od devet korisnika Reddita, ali i dalje žele pristup ostalima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice