Home » Hrana » Istorija i popularnost čizburgera: od sredine 1920-ih do danas

Istorija i popularnost čizburgera: od sredine 1920-ih do danas

Cheeseburger je prirodna evolucija omiljenog hamburgera, jedina razlika između njih je što se čizburgeru dodaje kriška sira na mesnu pljeskavicu. Iako je američki sir bio originalni izbor, švicarski, čedar i brojni plavi sirevi kasnije su korišteni za pravljenje ovog ukusnog sendviča.

Kao i kod većine jela koja su izuzetno popularna, istorija čizburgera je pomalo komplikovana. Dodavanje sira u hamburgere nije postalo popularno sve do sredine 1920-ih, a postoje brojne tvrdnje o tome ko je izmislio prvi cheeseburger.

Daleko najpopularnija teorija kaže da ju je izmislio 16-godišnji kuhar po imenu Lionel Clark Sternberger u restoranu The Rite Spot u Pasadeni, u Kaliforniji, kada je dodao krišku američkog sira u prženo meso. Ili ti ga patty.

Druga mesta su takođe tvrdila da su oni izmislili čizburger, kao što je Kaelin’s Restaurant iz Louisvillea, Kentucky, rekavši da su ga prvi put napravili 1934. Međutim, zaštitni znak za ime je dobio Louis Ballast iz Humpty Dumpty Drive-In u Denveru, Colorado 1935. godine.

Danas postoje brojne varijacije klasičnog cheeseburgera, tako da može sadržavati više od jedne kriške sira ili više od jedne pljeskavice, dok se dodaci kreću od slanine, jaja i šunke do čili papričica, gljiva, luka i guacamolea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice