Home » Igre » Angry Birds, za iznos od 706 miliona eura

Angry Birds, za iznos od 706 miliona eura

Japanski proizvođač igara, Sega Sammy, pokrenuo je ponudu za finsku tvrtku Rovio Entertainment, poznatu po igri Angry Birds, za iznos od 706 miliona eura.

Ponuda procjenjuje vrijednost Rovia skoro 20 posto ispod vrijednosti prije pet i po godina. Sega Sammy je svoju ponudu bazirao na projekcijama da će se globalno tržište igara do 2026. godine proširiti na 263,3 milijarde dolara. Cijena dionice Rovia skočila je u ponedjeljak ujutro skoro 18 posto nakon objave.

Analitičari smatraju da je ponuda motivirana ambicijama da se stvori “super igra” slična Fortniteu ili Minecraftu. Igra Angry Birds je postala jedna od najčešće preuzimanih aplikacija svih vremena, koja je igrala ključnu ulogu u popularizaciji ležernog mobilnog igranja.

Dionice Rovia nikada nisu u potpunosti povratile povjerenje među investitorima nakon upozorenja o dobiti početkom 2018. Pored podrške odbora Rovio za ponudu Sega, japanska kompanija za igre dobila je neopozivo prihvaćanje od dioničara koji zajedno posjeduju 49,1 posto otvorenih dionica i glasova u Roviu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice