Home » Putovanja » SpaceX Falcon 9 raketa možda je probila rupu u Zemljinoj jonosferi

SpaceX Falcon 9 raketa možda je probila rupu u Zemljinoj jonosferi

SpaceX Falcon 9 raketa možda je probila rupu u Zemljinoj jonosferi
Handout//Getty Images

SpaceX Falcon 9 raketa možda je probila rupu u Zemljinoj jonosferi

Raketa Falcon 9 koju je prošlog mjeseca, 19. jula, lansirao iz Kalifornije SpaceX Elona Muska, možda je probila rupu u Zemljinoj jonosferi. Nova analiza svemirskog fizičara Jeffa Baumgardnera sa Univerziteta u Bostonu objasnila je da je “sasvim moguće” da je lansiranje probilo jonosfersku “rupu” na nebu.

Šta je jonosfera?

Jonosfera je sloj električno nabijenih čestica plazme koje okružuju Zemlju na nadmorskoj visini između 80-650 km, tačno na granici između gornje atmosfere i svemira. Mnogi sateliti orbitiraju unutar ili iznad jonosfere i prenose signale kroz sloj, što znači da on igra važnu ulogu u svjetskoj komunikacijskoj infrastrukturi – GPS sateliti, na primjer, prenose svoje podatke kroz jonosferu.

Da li je proboj rakete u jonosferu štetan?

Nekad retke, “rupe u jonosferi” postaju sve češće sa rekordnim brojem lansiranja raketa koje je predvodio SpaceX koji šalje Starlink satelite u nisku Zemljinu orbitu. Radio-amateri bi ih mogli primijetiti kada kratkotalasni signali ne uspiju preskočiti horizont, pucajući kroz rupe umjesto da se odbijaju natrag na Zemlju. Iznenadne greške u GPS-u također mogu biti posljedica anomalija. Ovi efekti mogu biti problematični, ali su kratkotrajni; rejonizacija se dešava čim Sunce ponovo izađe.

Šta su SpaceX lansiranja Starlink-a?

Lansiranja SpaceX Starlink-a su kontroverzna jer ispunjavaju orbitu blizu Zemlje sa sve više satelita. Ali ne može se poreći da su napravili pravi šou. Od svijetle perjanice koja se vuče iza večernjih lansiranja raketa do niza svjetala koja prelaze nebo dok sateliti putuju u višu orbitu, privlače veliku pažnju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice