Home » Igre » Najbolje PS2 igre: neprocjenjivo nasljeđe svijeta video igara

Najbolje PS2 igre: neprocjenjivo nasljeđe svijeta video igara

2000. godina je obilježila dolazak Sony PlayStation 2 konzole, koja je naslijedila uspjeh svog prethodnika, PS1. Ubrzo nakon izlaska PS2, konkurencija je postala impotentna, a Sega se povukla sa tržišta kućnih konzola, dok se Nintendo GameCube borio da održi korak. Ovaj uspjeh PS2 konzole može se pripisati njenoj bogatoj biblioteci igara koje su oblikovale video igre kakve danas poznajemo.

Sada ćemo pogledati tri naslova koji se ističu kao najbolje PlayStation 2 igre svih vremena.

Grand Theft Auto: San Andreas

Razvojni tim: Rockstar North
Godina izlaska: 2004
“Grand Theft Auto: San Andreas” predstavlja trijumf za Rockstar North. Smještena u 90-e i izmišljenu državu San Andreas, igra je bila savršena pozadina za priču o korumpiranim policajcima i bandama. Tehnički, igra je bila impresivna sa ogromnom mapom, novom borbenom mehanikom i dubokim prilagođavanjem. Uprkos kontroverzi oko mini-igre “Hot Coffee”, “San Andreas” je prodat u čak 17,33 miliona primjeraka, što ga čini najprodavanijim igrama na konzoli.

Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Razvojni tim: Konami
Godina izlaska: 2004
Nakon nezadovoljstva igrača Metal Gear Solid 2, u kojem je Raiden bio protagonist, “Metal Gear Solid 3” je ispravio stvari fokusirajući se na 1960-e i prateći poznatiji lik, Naked Snake. Ova igra naglašava prikrivenost i pametne taktike. Osim toga, “Snake Eater” uvodi elemente preživljavanja, gdje morate brinuti o zmijskoj gladi i ozljedama. Kasnije je objavljen “Subsistence” sa poboljšanom kamerom i dodacima.

Shadow of the Colossus

Razvojni tim: Tim Ico
Godina izlaska: 2005
“Shadow Of The Colossus” je igra koja se teško može opisati kao remek djelo. Uništenje veličanstvenih divova zahtijeva razmišljanje i strateški pristup, čineći svaki uspjeh zadovoljstvom za sebe. Atmosferu igre obogaćuju trenuci tišine i paleta tamnih boja. Iako je PS2 ponekad bio na granici svojih tehničkih mogućnosti, uticaj ove igre na industriju igara je neosporan. Ako ste gladni ovog remek-djela sa boljom grafikom, možda biste željeli isprobati PS3 remaster ili PS4 remake, ali originalna verzija ostaje za pamćenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice