Home » Putovanja » Japan Zabilježio Rekordan Broj Turista u Decembru

Japan Zabilježio Rekordan Broj Turista u Decembru

Oporavak od Pandemije Se Nastavlja

U decembru, Japan je zabilježio rekordan broj posjetilaca, označavajući brz oporavak od pandemije COVID-19. Podaci Japanske nacionalne turističke organizacije (JNTO) pokazuju da je broj stranih turista za posao i odmor dostigao 2,73 miliona, najviše ikada zabilježeno u decembru i za oko 8% veće od nivoa prije pandemije 2019. godine.

Tokom cijele 2023. godine, u Japan je stiglo nešto više od 25 miliona posjetilaca. Dolasci su premašili 2 miliona svakog mjeseca od juna 2022., a ovaj trend potaknut je i slabljenjem jena, čime je Japan postao povoljnija destinacija. Očekuje se da će posjetitelji oboriti rekord iz 2019. godine od 31,9 miliona.

Unatoč brzom oporavku, dolasci kineskih putnika još uvijek su 56% manji od pre-pandemijskih razina. Ulazni turizam postao je ključni dio ekonomskog oporavka Japana, ali ozbiljan nedostatak radne snage izaziva izazove u sektoru.

Turizam je postao važan element ekonomske obnove, ali sektor se suočava s ozbiljnim nedostatkom radne snage, što otežava pratiti rastuću potražnju, rekao je Wanping Aw, generalni direktor turističke agencije TokudAw.

Vrh stranice