Home » Igre » Sonyjeva Vrijednost Pala za 10 Milijardi Dolara!

Sonyjeva Vrijednost Pala za 10 Milijardi Dolara!

Sonyjeva vrijednost na tržištu pala je za 10 milijardi dolara!

Nakon što je kompanija objavila revidiranu prognozu prodaje PlayStation konzola i smanjenje operativne marže u poslovanju igara.

Iako je Sony prvobitno planirao isporučiti rekordnih 25 milijuna PlayStation konzola tokom tekuće fiskalne godine, revidirana prognoza sugerira da će taj cilj biti premašen za četiri miliona jedinica.

Ovaj pad vrijednosti dionica, od čak 8,4 posto, djelomično je rezultat revidirane prognoze prodaje PS5 hardvera, ali i smanjenja operativne marže u poslovanju igara na 6%, u poređenju s prethodnim kvartalima.

Analitičari su izrazili zabrinutost zbog niskih operativnih marži, koje su se očekivale da će rasti, umjesto da padaju. Sonyjeva marža trebala je dosegnuti 20 posto, ali je umjesto toga pala na najniži nivo u posljednjih deset godina. Potencijalno rješenje za ovaj problem moglo bi biti povećanje fokusa na dovođenje igara prve strane na PC, što je naglasio predsjednik Sonyja i PlayStationa, Hiroki Totoki.

Iako su očekivanja za prodaju PlayStation 5 hardvera tokom sljedeće fiskalne godine smanjena, Sony je najavio da ne planira objavljivati nove igre iz svojih vodećih franšiza u istom periodu od 12 mjeseci. Ove strategije reflektiraju Sonyjevu želju da se agresivno pozabavi poboljšanjem profitnih marži u odjelu za igre na sreću i suoči se s izazovima u industriji igara.

Vrh stranice