Home » Serije/filmovi » Zašto se Oscari zovu Oscari? Misterija iza imena prestižne nagrade

Zašto se Oscari zovu Oscari? Misterija iza imena prestižne nagrade

Statua Oscara sa pozadinskim svjetlom, simbolizirajući tajanstvenost i prestiž Akademijine nagrade za zasluge, dok pozadina nagovještava bogatu povijest i različite teorije o podrijetlu imena

Kako je Akademijina nagrada za zasluge dobila nadimak ‘Oscar’? Pridružite nam se u istraživanju različitih teorija i priča iza ovog slavnog imena.

Tajna iza Imena ‘Oscar’: Kako je nastao nadimak prestižne nagrade?

Jeste li se ikad zapitali odakle dolazi nadimak za Oscara, simbol filmskih dostignuća koji blista na ceremonijama već gotovo stoljeće? Iako se zvanično zove Akademijina nagrada za zasluge, ovaj poznati kipić nosi mnogo intimniji i zagonetniji nadimak.

Počeci: Vitez s mačem kao simbol uspjeha

Nadimak ‘Oscar’ seže duboko u prošlost dodjele nagrada, gotovo od samih početaka. Statua, čiji je dizajn osmislio Cedric Gibbons, prikazuje viteza s mačem, stojeći pred filmskom rolom, što je postalo prepoznatljiv simbol filmske izvrsnosti. Ali kako je točno ovaj prestižni trofej dobio svoje popularno, ali nezvanično ime?

Teorije o podrijetlu nadimka

  1. Margaret Herrick i njen ujak Oscar: Jedna od najprihvaćenijih teorija kaže da je nadimak ‘Oscar’ započeo kao privatna šala. Kada je Margaret Herrick, tadašnja knjižničarka Akademije, prvi put ugledala statuu, komentirala je kako joj kipić podsjeća na njenog ujaka Oscara. Priča kaže da je osoblje Akademije to brzo prihvatilo i počelo koristiti nadimak.
  2. Sidney Skolsky i pompoznost Hollywooda: Druga teorija dolazi od Sidneyja Skolskog, holivudskog kolumnista, koji je želio umanjiti pomp i samoznačajnost ceremonije dodjele, koristeći nadimak ‘Oscar’ u šaljivom tonu, referirajući se na Oscara Hammersteina I.
  3. Bette Davis i sličnost s mužem: Iako manje vjerojatna, priča o Bette Davis koja je nadimak izmislila gledajući svog muža kako izlazi iz tuša, dodaje još jedan sloj fascinacije mistici oko imena.

Bez obzira na to koja priča drži vodu, jasno je da je nadimak ‘Oscar’ postao ne samo simbol filmske izvrsnosti, već i dio veće kulturne baštine.

Zaključak: Nadimak koji je preživio test vremena

Kroz godine, ‘Oscar’ je postao više od nadimka; postao je integralni dio filmske industrije, prepoznat širom svijeta. Bez obzira na njegovo pravo podrijetlo, jedno je sigurno: Oscar će nastaviti svijetliti kao simbol najviših postignuća u svijetu filma.

Često postavljana pitanja (FAQs)

  • Što predstavlja statua Oscara? Statua predstavlja viteza koji drži mač, stojeći na filmskoj roli, simbolizirajući hrabrost i čast u filmskoj industriji.
  • Kada je Oscar prvi put dodijeljen? Prva ceremonija dodjele Oscara održana je 1929. godine.
  • Koje su dimenzije i težina Oscara? Oscar je visok oko 34 cm i težak skoro 4 kg.

Spremni za više zanimljivosti iz svijeta filma i kulture? Podijelite s nama vaše misli i pratite nas za više fascinantnih priča iz iza kulisa Hollywooda.

Vrh stranice