Home » Putovanja » Najbolje sigurnosne prakse i često postavljena pitanja o Kubi

Najbolje sigurnosne prakse i često postavljena pitanja o Kubi

U modernoj eri, Kuba se smatra sigurnim mjestom za posjetu. To je uglavnom zahvaljujući njegovim raširenim policijskim naporima, zajedno sa strogim zakonima.

Uzimajući u obzir da, kao što je slučaj sa svakim većim gradom, kriminalci imaju tendenciju da ciljaju putnike. Pod uslovom da slijedite odgovarajuće sigurnosne mjere navedene u nastavku, odlično ćete se provesti na Kubi sa što manje neugodnosti.

Opasna područja na Kubi kojih treba biti svjestan

Iako su mnoga mjesta na Kubi bezbjedna, postoji niz oblasti koje biste željeli da ili potpuno izbegnete ili da u njima budete izuzetno oprezni. Iako je sama Havana bezbjedna, na primjer, postoje mnoga okolna naselja koja to nisu.

Isto tako, trebali biste biti oprezni kada putujete u područja kao što su Guanabacoa, Marianao i Centro Habana. Poznati su po tome što imaju problema sa sigurnošću, posebno s turistima, pa biste ih možda htjeli potpuno preskočiti.

Najbolje sigurnosne prakse koje treba slijediti dok posjećujete Kubu

  • Budite na oprezu za džeparošima. Ovo je jedan od najčešćih problema koji pogađa Kubu od početka pandemije i porasta turizma.
  • U porastu su i prevare vezane za valute, što ima smisla zbog priliva turista i drugih putnika.
  • Lopovi na Kubi obično ciljaju ljude koji nose vrijedne predmete poput nakita i torbi, pa pokušajte da takve stvari ne izlažete u javnosti.
  • Lopovi ciljaju i na turiste koji koriste pametne telefone, tablete i druge vrste skupe elektronske opreme. Budite svjesni toga i budite oprezni.
  • Poznato je da su predmeti poput onih gore navedenih ukradeni iz hotelskih soba kada putnici odu na dan, pa se pobrinite da je smještaj zaključan.
  • Uvijek obavijestite ljude koji su vaši planovi putovanja. Ovo važi ne samo za ljude koji vas možda prate na Kubi, već i za one kod kuće.
  • Koristite svoj pametni telefon za emitiranje svoje lokacije putem GPS-a tako da neko zna gdje se nalazite u svakom trenutku.
  • Pratite Stejt Department Sjedinjenih Država na stranicama društvenih medija kao što su Facebook i Twitter za vrijeme vašeg boravka.

Često Postavljena Pitanja

protest na Kubi

Koje su vaše mogućnosti ako imate hitan slučaj tokom posjete zemlji?

Hitni slučajevi se dešavaju svaki dan i nisu svi povezani sa kriminalom. Mogli biste se razboljeti, doživjeti saobraćajnu nesreću itd.

Ovisno o prirodi vašeg hitnog slučaja, svakako biste željeli kontaktirati policiju. Broj službe za hitne slučajeve Kube je 106 (ekvivalentno američkom 911).

Koliko je veliki problem zločin na Kubi?

Mnogi ljudi ne shvaćaju da se Kuba zapravo smatra jednom od najsigurnijih zemalja na svim Karibima. S obzirom na to, kriminala ima u bilo kojoj zemlji i svakom većem gradu i uvijek treba biti oprezan kada se nalazite na nepoznatom mjestu.

Budite oprezni kada ste u javnosti. Ne ostavljajte svoje vrijedne predmete bez nadzora. Nemojte bljeskati svima ispred očiju drugih vaše skupocjene uređaje i nakit.

Gdje su neka od najsigurnijih mjesta na Kubi?

Kao što je navedeno, na Kubi postoji veliki izbor mjesta koja mnogi smatraju potpuno sigurnim. Pored gore pomenute Havane, ovo uključuje, ali nije ograničeno na mesta kao što su Camaguey, Santiago de Cuba, Holguin i druga.

Tipično, mjesta u zemlji s najvišim troškovima života obično imaju najnižu stopu kriminala. Ovdje možete uživati ​​u bogatoj kulturi po kojoj je zemlja postala poznata godinama.

Kakva je infrastruktura Kube?

Nažalost, infrastruktura Kube ima lošu reputaciju – posebno kada je u pitanju kvalitet njenih puteva. Pored nedostatka rasvjete u mnogim područjima (što otežava vožnju noću) imate i rupe po cestama i još mnogo toga.

Održavanje puteva je rijetkost. Stvari su došle do tačke da su saobraćajne nesreće zapravo vodeći uzrok smrti u zemlji.Ako ste sa balkana onda ste sigurno iskusan u izbjegavanju rupa na cesti tako da će vam se putevi činiti skoro pa kao kod kuće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice