Home » Putovanja » Camino de Santiago: Putovanje kroz Zelenu Španiju

Camino de Santiago: Putovanje kroz Zelenu Španiju

Smješten iznad Portugala, najsjeverozapadnija regija Španije dom je nekih od najzelenijih pejzaža u zemlji.

Dio ‘Zelene Španije’ – sjeverne regije zemlje koje su definirane valovitim brdima i bujnim šumama – Galicija je jednostavno neophodna za ljubitelje prirode, planinare i bicikliste.

Smješten na obali Kantabrije, koja se proteže od sjeverne granice s Portugalom pa sve do granice s Francuskom, vlažna klima Galicije i zelena trava čine ovaj krajolik bližim irskoj nego, suhoj i sušnoj ravnice južne Španije .

Zahvaljujući ovoj raskošnoj klimi, ovdje ćete pronaći neke od najslikovitijih planinarskih staza u zemlji, kao i neke od najdužih.

Najpoznatiji od njih je Camino de Santiago , drevna ruta koja je tradicionalno vodila hodočasnike iz Španije i Francuske do katedrale Santiago de Compostela, poznatog grobnog mjesta Svetog Jakova Velikog, jednog od 12 apostola Isusa Krista.

Šetnja u Camino de Santiago

Canva

Camino de Santiagot

Camino de Santiago, naravno, ima sve. Potiče vas na razmišljanje,i direktan susret s prirodom,” objašnjava Nava Castro, direktorica turizma Galicije.

Camino de Santiago – poznat i kao Put Svetog Jakova – ogromna je mreža hodočasničkih ruta . Rute se protežu preko kontinenta, spajajući se sa galicijskim gradom Santiago de Compostela. Iako su rute još uvijek popularne među religioznim turistima, mnogi nereligiozni hodočasnici sada putuju i sa preko 350.000 turista godišnje koji traže osjećaj mira i spokoja.

Hodočašće datira više od 1.000 godina u 9. vijeku, kada su navodno otkriveni ostaci Svetog Jakova u severnoj Španiji. Sada rekordan broj turista šeta tim rutama svake godine.

Ako volite da radite stvari po pravilima, možete nabaviti pasoš hodočasnika Camino , koji možete koristiti kao dokaz da ste prepješačili najmanje 100 km staze. Popunjavanjem ove udaljenosti dobijate Camino Compostela, službeni certifikat vašeg epskog hoda. Da biste dobili potvrdu, morat ćete tražiri ovjeru sa pečatom u lokalnim gradskim vijećnicama i crkvama.

Neke od ruta, koje se protežu od Francuske do Santiago de Compostele, su mnogo duže od 100 km, a Camino Frances (U prevodu sa francuskog Francuski put) dug je skoro 800 km. Ako se osjećate hrabro, ovaj epski put će vam trajati između 4 i 5 sedmica.Sretno

Izvor videa:svecinet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice