Home » Hrana » Autentični Baba au Rhum,ili “pijana baba”

Autentični Baba au Rhum,ili “pijana baba”

Baba au rhum je kolač koji potiče iz Francuske i predstavlja jedan od najpopularnijih kolača u francuskoj kuhinji. Smatra se da je ovaj kolač nastao u 18. vjeku, a svoje ime je dobio po rumu koji se koristi kao sastojak.

Postoji nekoliko zanimljivih priča i legendi vezanih za ovaj kolač, koje su protkane humorom i koje su doprinjele popularnosti ovog slatkiša.

Jedna od priča kaže da je kolač nastao kada je francuski kralj Stanislav Leszczynski, koji je vladao u 18. vjeku, odlučio da organizuje veliku gozbu za svoje goste. Međutim, kuhar je bio u panici jer je zaboravio da pripremi desert. U očaju, kuhar je uzeo nekoliko starih kolača koje je prelio rumom, a zatim ih poslužio uz voće i slatku pavlaku. Gosti su bili oduševljeni ovim novim desertom, a kralj je navodno izjavio:

“Ovo je baba (bakina kolač) koja je popila malo previše ruma!”

Druga legenda kaže da je kolač nastao kada je jedan pekar u Francuskoj pokušao da popravi nekoliko izgorjelih kolača tako što ih je prelio rumom. Kada je probao kolač, bio je oduševljen ukusom i odlučio je da nastavi da pravi ovaj desert.

Kako god da je nastao, baba au rhum se danas pravi tako što se kolač umoči u sirup od šećera i ruma, a zatim se poslužuje sa šlagom. Ovaj kolač je poznat po svojoj bogatoj aromi ruma i mekanoj teksturi, a i dalje ostaje jedan od omiljenih francuskih deserata.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice