Home » Igre » Microsoft-ova akvizicija Activision Blizzard-a pod nadzorom

Microsoft-ova akvizicija Activision Blizzard-a pod nadzorom

Prošlo je nešto više od godinu dana otkako je Microsoft najavio svoju namjeru da kupi Activision Blizzard. Od tada, ono što je izgledalo kao još jedna blockbuster akvizicija izgleda mnogo neizvjesnije jer regulatori u više zemalja istražuju dogovor koji bi potencijalno mogao uzdrmati industriju video igara.

 

Dok pravni stručnjaci tvrde da akvizicija Activision Blizzarda ne predstavlja monopol, ona i dalje označava seizmičku promjenu u pejzažu video igara – i zahtijeva odgovarajući nivo ispitivanja. Ali kako je još jedan dan u rastućoj industriji fokusiranoj na spajanja postao takva regulatorna mina? Evo ovako,u nastavku se nalazi nekoliko ključnih vijesti koje su relevantne za ovu temu.

18. januara 2022. – Microsoft najavljuje da će kupiti Activision Blizzard.

Xbox je putem svoje službene Xbox Wire stranice najavio da će kupiti Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara . Svi Activision Blizzard studiji koji uključuju Blizzard, ali i Call of Duty programere kao što su Infinity Ward i Sledgehammer bi izvještavali šefa Xbox-a Phila Spensera. Glavni cilj ugovora je da je Xbox najavio da će raditi na tome da što više Activision Blizzard igara unese u uslugu pretplate na Xbox Game Pass.

Dogovor nije bio hitan i Xbox nije dao vremenski okvir kada će akvizicija biti završena, ali vijesti su lako zasjenile posljednju veliku akviziciju Xboxa, kupovinu ZeniMax Media 2020., za ono što se sada čini kao tričavih 7,5 milijardi dolara.

1. aprila 2022. – Američki senatori izražavaju zabrinutost zbog kupovine Activision Blizzarda

Nekoliko mjeseci nakon objave akvizicije, četiri senatora Sjedinjenih Država, uključujući Bernieja Sandersa, Elizabeth Warren, Cory Bookera i Sheldona Whitehousea, poslali su pismo Federalnoj trgovinskoj komisiji. U ovom pismu je istaknuta zabrinutost da bi sporazum mogao lišiti glasanja sadašnjih zaposlenika Activision Blizzarda nakon optužbi za seksualno nedolično ponašanje i druge neprijateljske prakse na radnom mjestu.

24. kolovoza 2022. – Xbox pokreće web stranicu s prikazom prednosti nabavke

Kako bi javnosti predstavio prednosti Xbox-ove akvizicije Activision Blizzarda, Microsoft je pokrenuo web stranicu koja je istakla njegovu „viziju igara“ i pozitivne strane onoga što bi moglo postati najveći dogovor u istoriji video igara.

Prema Xbox-u, akvizicija će značiti više igara na više uređaja, više izbora za kupovinu igara i raznolikost za mobilne igrače. Xbox takođe tvrdi da će programeri imati lakši pristup kupcima, pravednije tržište i veću fleksibilnost u platnim sistemima.

1. septembra 2022. – Call of Duty će i dalje biti lansiran na PlayStationu istog dana, također Game Pass

Spencer je istaknuo da će nove Call of Duty igre i dalje biti objavljene na PlayStationu istog dana kada budu lansirane na drugim mjestima, čak i ako je cilj da se na kraju debituju novi Call of Duty, kao i Overwatch i Diablo, na Xbox igrici Proći.

12. oktobar 2022. – Nakon zabrinutosti britanske Uprave za konkurenciju i tržišta, Xbox kaže da je PlayStation prevelik da bi propao

Britanska uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) izrazila je zabrinutost zbog planirane akvizicije Activision Blizzarda od strane Xbox-a. Kao odgovor, Xbox je rekao da zabrinutost nije podržana i tvrdi da je PlayStation prevelik da bi propao.

“Sugestija da bi sadašnji lider na tržištu, sa jasnom i trajnom tržišnom snagom, mogao biti isključen od strane trećeg najvećeg provajdera zbog gubitka pristupa jednom naslovu nije vjerodostojan,” navodi Xbox u izjavi . Osim toga, Xbox je rekao da čak i ako se svaki Call of Duty igrač na PlayStationu prebaci na Xbox, “preostala baza PlayStation igrača bi bila znatno veća od Xboxa”.

3. februara 2023. – Evropska unija izdaje antimonopolsko upozorenje Microsoftu

Prema Politico , predstavnici EU izdali su zvanično upozorenje Microsoftu zbog njegovih planova za kupovinu, tvrdeći da bi Microsoft mogao biti “podstaknut” da drži Call of Duty podalje od konkurentskih konzola.

Kao odgovor, Microsoft je rekao da “pažljivo sluša zabrinutost Evropske komisije i da je uvjeren da taj problem mogu riješiti”.

S obzirom da su EU, Velika Britanija i SAD naizgled kritične prema akviziciji, nadzor od strane vodećih svjetskih tržišnih regulatora samo je intenziviran kako sporazum pokušava pronaći put naprijed.

21. februara 2023. – Xbox potpisao 10-godišnji ugovor za uvođenje Call of Duty u Nintendo, Nvidia

Predsjednik Microsofta Brad Smith potvrdio je da je kompanija potpisala obavezujući 10-godišnji ugovor o donošenju igara Call of Duty vlasnicima Nintendo uređaja “istog dana kada i Xbox, uz potpuni paritet funkcija i sadržaja”. Ovaj dogovor ima za cilj da naglasi da Xboxova akvizicija neće “tjerati” Call of Duty u Xbox ekosistem, a ima li boljeg načina od dovođenja Call of Dutyja na platformu koju je serija agresivno ignorisala u prošlosti?

Konkretno, obećanje da će se igre Call of Duty isporučiti Nintendo igračima sa punim paritetom sadržaja čini se posebno ambicioznim s obzirom na probleme sa Nintendo hardverskim performansama .

Istog dana, Microsoft je najavio 10-godišnji ugovor da sve svoje PC igre prenese na Nvidijin GeForce Now streaming servis, uključujući Activision Blizzard naslove. Ovo je direktan odgovor na brigu britanskog CMA-a u vezi sa igranjem u oblaku jer je Nvidia glavni rival u ovoj usluzi.

Ugovorom, Nvidia je odustala od zabrinutosti oko akvizicije, oslobodivši barem jednu veliku tehnološku kompaniju da se protivi ugovoru.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice