Home » Hrana » Recept za autentični Tamagoyaki – japanski slatki omlet

Recept za autentični Tamagoyaki – japanski slatki omlet

Tamagoyaki je jelo koje ima dugu povijest u japanskoj kuhinji. Ovo jelo se prvi put pojavilo u Japanu u 16. stoljeću, kada su portugalski misionari donijeli hranu koja je sadržavala jaja. U početku se tamagoyaki nazivao kuzumochi, a sastojci su se razlikovali od modernog recepta. Umjesto mirina i soja sosa, koristili su slatko vino i sol.

U 18. stoljeću tamagoyaki je postao popularan u restoranima u Tokiju. Tokom vremena, tamagoyaki je evoluirao u svoj moderni oblik i danas se može naći u svim dijelovima Japana. U Japanu je tamagoyaki najčešće poslužen za doručak, ali se može pronaći i kao dodatak bento box-ovima (japanske verzije sendviča), te kao dio sushi setova.

Danas se tamagoyaki može naći i izvan Japana, posebno u azijskim restoranima, gdje se često poslužuje za doručak, u kombinaciji s drugim japanskim jelima kao što su miso juha i riža. Tamagoyaki je postao popularan među ljubiteljima japanske hrane diljem svijeta i smatra se jednim od najpoznatijih japanskih jela.

Priprema tamagoyakija može biti zahtjevna, ali uz malo vježbe i ovaj autentični recept, možete uživati u ukusnom japanskom jelu kod kuće.

 

Sastojak Količina
Jaja 4 komada
Šećer 2 Komada
So 1/4 kašikice
Dashi 1 kašikica
Mirin 1 kašikica
Sake 1 kašikica
Ulje za prženje 1 kašikica

Upute:

  1. U zdjeli razbijte jaja i dodajte šećer, mirin, soja sos, dashi prah i sol. Sve dobro promiješajte pjenjačom ili vilicom dok se šećer i sol potpuno ne otope.
  2. Zagrijte tavicu za Tamagoyaki na srednje jakoj vatri i dodajte ulje za kuhanje. Poširajte jednu četvrtinu smjese za jaje u tavi i pecite dok se jaje blago ne stisne.
  3. Kada se jaje počne stezati, okrenite ga na drugu stranu i pecite dok se jaje ne stegne i postane zlatne boje.
  4. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu za jaja.
  5. Kada završite s kuhanjem, zamotajte Tamagoyaki u foliju i pustite da se ohladi.
  6. Kada se ohladi, narežite na tanke trakice i poslužite.

Uživajte u vašem domaćem Tamagoyaki jelu!

Nutritivne vrijednosti na 100g
Nutritivne vrijednosti Količina
Energija 186 kcal
Ugljikohidrati 1.7 g
Proteini 13.6 g
Masti 13.3 g
Vlakna 0 g
Natrij 220 mg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice