Home » Hrana » Od prvog recepta u Francuskoj do modernih verzija

Od prvog recepta u Francuskoj do modernih verzija

Pire krompir je jedno od onih jela koje nas uvijek podsjeti na naše djetinjstvo. Mnogi od nas odrasli su uz ovo jelo koje se smatra tradicionalnim jela u mnogim zemljama.Ali, jeste li se ikada zapitali kada se prvi put pojavio pire krompir?

Povijest pire krompira datira još iz 18. vijeka u Francuskoj, kada se pojavio prvi recept za ovaj zalogaj. Tada se pire krompir pripremao samo od krompira, soli i maslaca. Međutim, s vremenom se receptura proširila i dodana su nova, raznovrsna jela u koje se mogao uključiti pire krompir.

Danas se pire krompir može pripremiti na mnogo različitih načina i sa mnogo dodataka, poput mlijeka, vrhnja, bijelog luka ili začina. Često se koristi kao prilog jelima od mesa, kao što su odresci ili pileći file. Pire krompir također može biti i samostalno jelo, posebno popularan u zimskim mjesecima kada su topli i hranjivi obroci posebno poželjni.

Bez obzira na to kako se priprema, pire krompir je i dalje jedno od najomiljenijih jela na svijetu. Uz to, jednostavan je za pripremu i pristupačan je za sve. Dakle, ako tražite brz i ukusan način da razveselite svoju obitelj ili prijatelje, pripremite pire krompir kao prilog ili samostalno jelo. Sigurni smo da će to biti veliki hit!

Ukratko, pire krompir je jelo koje ima dugu i bogatu historiju i još uvijek je popularno u mnogim zemljama diljem svijeta. Od prvog recepta u Francuskoj do modernih verzija s različitim dodacima, pire krompir će uvijek biti jedno od naših omiljenih jela. Dakle, sljedeći put kada pripremate večeru, ne zaboravite uključiti i ovaj ukusni prilog!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice