Home » Igre » Microsoftov dogovor s Activision Blizzardom dobiva podršku

Microsoftov dogovor s Activision Blizzardom dobiva podršku

Očigledno je ovo posebno značajna pobjeda za Microsoft, pogotovo što je glavna opozicija dogovoru došla od strane Sonyja, japanske kompanije. Kao što ćete se sjetiti, oni su tvrdili da bi bilo veliki problem za PlayStation i gamere u cjelini ako bi Microsoft učinio Call of Duty ekskluzivnim.

Međutim, njihovi argumenti izgleda da su naišli na gluhe uši japanske FTC, a ni drugdje ne izgleda obećavajuće. Europska unija navodno se sprema za odobrenje bez ikakvih strukturnih rješenja, a britanska agencija za konkurenciju i tržišta (CMA), koja se smatra najproblemnijom za Microsoft, upravo je izmijenila svoje preliminarne nalaze kako bi zaključila da ne bi bilo opasnosti za tržište konzola ako bi se dogovor ostvario.

EU i CMA još uvijek trebaju donijeti svoje konačne odluke, koje se očekuju do kraja sljedećeg mjeseca. CMA je također istakla da još uvijek ima zabrinutosti vezane za rastuće tržište oblaka. Međutim, Microsoft je potpisao nekoliko desetogodišnjih ugovora s kompanijama poput NVIDIA-e za GeForce NOW, Boosteroid i Ubitus, kako bi pokazao svoju volju da sve svoje igre, uključujući i one od Activision Blizzard-a (nakon što se dogovor odobri), dovede na druge platforme u oblaku. S obzirom na ove ugovore, teško je zamisliti da Microsoft neće biti u mogućnosti uvjeriti CMA da odobri dogovor nakon što se riješe preostale zabrinutosti.

U Sjedinjenim Državama, tu je još uvijek as u rukavu Federalne trgovinske komisije, koja je otvoreno tužila da blokira dogovor krajem prošle godine. Međutim, široko se vjeruje da FTC ne bi imao puno šanse na sudu ako bi do toga došlo, a nedavna evidencija FTC-a čini se da to potvrđuje. Pod predsjedništvom Line Khan, Federalna trgovinska komisija često je tužila samo kako bi dokazala svoju poentu, čak i kad je znala da ne može pobijediti.

Još uvijek treba vidjeti hoće li FTC nastaviti pokušavati odgoditi dogovor između Microsofta i Activision Blizzarda (najveći u istoriji gaminga vrijedan 68,7 milijardi dolara) gonići gubitničku pravnu bitku nakon što su drugi regulatori iz velikih zemalja odobrili dogovor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice