Home » Hrana » Hamburger: Kako je nastao omiljeni obrok svijeta?

Hamburger: Kako je nastao omiljeni obrok svijeta?

Istorija hamburgera datira još u 19. vijeka kada su se u Njemačkoj pojavile prve mesnice koje su prodavale mljeveno meso. U to vrijeme, mljeveno meso bilo je popularno među siromašnijim slojevima stanovništva jer se moglo pripremiti na razne načine i bilo je pristupačno.

Ubrzo se mljeveno meso počelo širiti i izvan granica Njemačke. Tokom 19. vijeka, mnogi doseljenici iz Njemačke došli su u SAD i donijeli sa sobom kulturu konzumiranja mljevenog mesa.

U SAD-u je mljeveno meso postalo sve popularnije i konzumiralo se u raznim oblicima, poput mesnih okruglica i mesnih štrucni. U početku se meso pripremalo kao jelo s hljebom ili pecivom. Ubrzo su ulični prodavači počeli nuditi meso u hljebu kao prikladan obrok za ljude koji su jeli dok su hodali ulicom.

Sve popularnija kombinacija hljeba i mesa nazvana je “hamburger”, a prvi zabilježeni prodavač hamburgera u SAD-u bio je Louis Lassen, vlasnik restorana u Connecticutu, koji je 1900. godine prvi put poslužio hamburger u pecivu.

Od tada, hamburger je postao omiljena vrsta hrane u SAD-u i diljem svijeta. Danas postoji nebrojeno mnogo varijacija hamburgera, od klasičnog s komadom sira i umakom do veganskih verzija s povrćem.

Ukratko, hamburger se razvio iz jednostavne hrane koju su konzumirali siromašniji slojevi stanovništva u Njemačkoj, a postao je globalni fenomen. Danas se hamburger smatra simbolom brze hrane i jednim od najpopularnijih jela na svijetu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice