Home » Igre » Kako će Microsoftova kupovina Blizzard-a uticati na igrače?

Kako će Microsoftova kupovina Blizzard-a uticati na igrače?

A šta je sa igračima?

[divider top=”no” style=”default” divider_color=”#fa5e5e” link_color=”#f75b5b” size=”12″ margin=”20″]

Microsoft će, u slučaju uspješne kupovine Activision Blizzard-a, biti prisiljen donijeti najpopularnije igre ove kompanije na konkurentne platforme za igre u oblaku.

Danas je Evropska komisija odobrila Microsoftov ugovor o Activision Blizzardu, ali uz uvjet da Activision igre ostanu dostupne na konkurentskim platformama za igranje u oblaku koje se direktno nadmeću sa Xbox-om. Predsjednik Microsofta, Brad Smith, otkrio je to u tvitu objavljenom u ponedjeljak nakon odluke EU:

“Evropska komisija je zahtijevala od Microsofta da automatski licencira popularne igre iz Activision Blizzarda za konkurentske usluge igranja u oblaku”, rekao je Smith. “Ovo će biti primijenjeno na globalnoj razini i omogućit će milijunima korisnika širom svijeta da igraju ove igre na bilo kojem uređaju koji odaberu.”

Microsoft je morao napraviti nekoliko ustupaka regulatorima kako bi umirio zabrinutost zbog kupovine Activision Blizzarda, jednog od najvećih izdavača u industriji, što bi moglo naštetiti konkurenciji. Jedan od Microsoftovih najvažnijih dogovora bi značio stavljanje  Call of Duty na Nintendo konzole na 10 godina, dok bi  plodna FPS franšiza išla na Nvidijin GeForce Now streaming servis.

Microsoft je potpisao nekoliko sličnih ugovora sa svojim konkurentima u igricama u oblaku, ali su britanski regulatori blokirali akviziciju čekajući gotovo zagarantovanu žalbu od strane Microsofta i Activisiona. Međutim, kupovina se još uvijek suočava sa potencijalno najvećom prijetnjom do sada, jer američka Federalna trgovinska komisija bi spriječila njen ostvarenje, a prva saslušanja bi trebala početi kasnije ove godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice