Home » Putovanja » Najkrivlji neboder na svijetu nije u Pizi!

Najkrivlji neboder na svijetu nije u Pizi!

Toranj Glavna Kapija – Najkrivlji neboder na svijetu u Abu Dabiju

[divider top=”no” style=”default” divider_color=”#fa5e5e” link_color=”#f75b5b” size=”12″ margin=”20″]

Krivulje i nagibi građevina uvijek su privlačili pažnju ljudi širom svijeta. Počevši od poznatog toranja u Pizi, do drugih znamenitosti kao što su crkveni toranj u Surhursenu u Njemačkoj ili Nevjanska kula u Rusiji, sve one su privukle pažnju zbog svoje neobične naginjuće strukture. Ove greške u projektiranju ili promjene u tlu tokom godina bile su uzrok njihovog naginjanja. Međutim, u Abu Dabiju su otišli korak dalje i namjerno izgradili krivi neboder kako bi privukli pažnju javnosti i turista.

Taj neboder nosi naziv Toranj Glavna Kapija i ima najveći nagib na svijetu, čak veći od poznatog tornja u Pizi. Toranj je naginje pod kutom od 18stepeni. Taj nagib čak premašuje nagib tornjeva Kapija Evrope u Madridu (poznatih kao KIO tornjevi). U junu 2010. godine, Ginisova knjiga rekorda je ovu građevinu uvrstila na svoju listu čuda moderne arhitekture. Toranj koji možete vidjeti na slici, poznat kao Glavna Kapija, postao je najkrivlja zgrada na svijetu koju je izgradio čovjek.

Stručni tim iz Ginisove knjige rekorda su službeno potvrdili ovaj toranj. Izgrađen je 2011. godine u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati i naginje se pod uglom od 18 stepeni prema zapadu, što je četiri puta više od nagiba tornja u Pizi (4 stepena) i tri stepena više od nagiba tornjeva Kapija Evrope u Madridu (poznatih kao KIO tornjevi). Fasada zgrade Glavna Kapija, koja je izgrađena od metala i stakla, štiti 35 spratova zgrade, a ispod nje se nalazi 490 metalnih šipki utisnutih 30 metara duboko u tlo kako bi se zaštitila struktura od seizmičkih i vjetrovnih sila.

Ovaj jedinstveni dizajn toranja postao je turistička atrakcija. Toranj u Pizi i crkva Surhursen u Njemačkoj (koja naginje pod uglom od 5 stepeni) su rezultat arhitektonskih grešaka, dok je zgrada u Abu Dabiju namjerno dizajnirana s nagibom. U tornju Glavna Kapija, koji se prostire na visinu od 165 metara, nalaze se uredi, spektakularni poslovni centar, kao i pet zvjezdica hotel pod nazivom “Glavna Kapija Hyatt” sa 189 soba i apartmana, smješten između 18. i 33. sprata.

Prilikom izgradnje toranja Glavna Kapija bili su suočeni s brojnim izazovima vezanim uz dizajn konstrukcije. Kao primjer, koristili su prvo zakrivljeno jezgro na svijetu. Ako ste već posjetili toranj u Pizi i fotografisali se držeći ga, svakako posjetite i Abu Dhabi kako biste upotpunili svoje uspomene fotografijom uz prvi svjesno zakrivljeni neboder koji je izgrađen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice