Home » Igre » Microsoftovo preuzimanja Activision Blizzarda “zapelo”!

Microsoftovo preuzimanja Activision Blizzarda “zapelo”!

Microsoftov pokušaj preuzimanja Activision Blizzarda suočen s regulatornim izazovima

Microsoft je najavio svoje namjere za preuzimanje renomiranog studija za razvoj igara, Activision Blizzard, za ogromnu svotu od 68,7 milijardi dolara. Međutim, unatoč protekloj godini i kusur otkako je inicijalni dogovor postignut, regulatori i dalje pružaju otpor ovom potezu. Cijela situacija podsjeća nas na prve regulatorne intervencije koje su se dogodile prije više od godinu dana kada je britanska Uprava Ujedinjenog Kraljevstva za tržišno tržište i tržište (CMA) izrazila zabrinutost zbog potencijalnog pogoršanja konkurencije i smanjenja izbora za korisnike.

Srećom po Microsoft, Europska komisija je nedugo zatim dala pozitivno mišljenje o ovom preuzimanju. Prema njima, ne postoje zakonske prepreke za provedbu ove akvizicije, a obveze koje je Microsoft preuzeo u sklopu ugovora u potpunosti odgovaraju pravilima poštenog tržišnog takmičenja Europske unije. Međutim, uprkos ovoj povoljnoj ocjeni, Microsoftovim direktorima stiže nova glavobolja ove sedmice.

Naime, američka komisija za trgovinu (FTC) izrazilo je rezerve u vezi s preuzimanjem i zatražilo sudsku blokadu ovog poteza. Prema njihovom mišljenju, ovo preuzimanje, koje je najavljeno kao najveće u istoriji industrije, značajno bi negativno uticalo na konkurenciju u sektoru kompijuterskih igara. Stoga traže od suda da prekine provedbu ugovora kako bi se spriječila moguća šteta i povreda antitrustovskih pravila Sjedinjenih Američkih Država. Ključno pitanje ovdje je da li bi prelazak ovih naslova u vlasništvo Microsofta negativno uticao na konkurenciju i smanjio izbor igrača na ostalim platformama i u oblaku.

Iz Microsofta i Activision Blizzarda najavili su žalbu na odluku FTC-a, a cijeli proces bi trebao započeti pred nadležnim sudom tek u augustu. Iako će morati predstaviti svoju stranu priče sudu, iz ove kompanije vjeruju da će to biti izvrsna prilika za predstavljanje svega na čemu su njihovi advokati radili proteklih godina. Uvjereni su da posjeduju neoborive dokaze koji će pokazati kako bi ova integracija donijela mnogo pozitivnih aspekata za igrače, američko tržište rada, dioničare, kao i same kompanije koje će zajedno bolje odolijevati inozemnoj konkurenciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice