Home » Putovanja » Misteriozna piramida na Antarktiku: Istina o zagonetnoj strukturi

Misteriozna piramida na Antarktiku: Istina o zagonetnoj strukturi

Zagonetna priča o navodnoj piramidi na Antarktiku privukla je pažnju mnogih, ali je istina nešto drugačija. Na satelitskim snimcima južnog dijela planinskog lanca Ellsworth uočene su bizarne strukture, uključujući ogromnu masu u obliku piramide. Ovo otkriće izazvalo je uzbuđenje na internetu, budući da se Antarktik smatra kontinentom prekrivenim ledom i teško naseljivim za čovjeka.

Međutim, prije nego što se zapitamo da li su pingvini gradili piramide, valja istražiti stvarne činjenice. Prema stručnjacima, ova masivna struktura nije stvarna piramida, već samo planina koja slučajno ima oblik koji podsjeća na piramidu.

Naučnici su ranije otkrili znakove biljnog svijeta na Antarktiku, što ukazuje da je prije 83 miliona godina krajolik bio obuhvaćen prašumom sa znatno toplijim temperaturama nego danas. Ipak, ova teorija nije povezana s piramidom na satelitskim slikama.

Stoga, iako su se mnoge teorije proširile na internetu o misterioznoj piramidi na Antarktiku, istina je da se radi samo o obliku planine koji podsjeća na piramidu. Geolog Eric Rignot potvrdio je da nije riječ o stvarnoj piramidi već o prirodnom obliku planine.

Tako da, za sada, tajanstvena piramida na Antarktiku ostaje samo još jedna zanimljiva priča koja nas podsjeća na snagu mašte i prirode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice