Home » Hrana » Zašto su crvene paprike skuplje od zelenih i žutih?

Zašto su crvene paprike skuplje od zelenih i žutih?

Razlika u cijeni između zelenih, žutih i crvenih paprika

Razlika u cijeni između zelenih, žutih i crvenih paprika

Kada kupujete paprike u trgovini, vjerojatno ste primijetili da su crvene paprike najskuplje, žute paprike su malo jeftinije, a zelene paprike su najjeftinije. Zašto je to tako? Razlog je u stadiju zrelosti paprika.

Zelene paprike se ubiru prije nego što potpuno dozriju, žute paprike se ubiru kada su malo zrelije, a crvene paprike se ubiru kada su potpuno zrele. Zbog različitog stadija zrelosti, paprike imaju različit ukus i nutritivni sastav. Zelene paprike su često gorke, žute paprike su slađe, a crvene paprike su najslađe. Zelene paprike su također najniže na ljestvici vitamina i minerala, dok su crvene paprike najbogatije vitaminima i mineralima.

Osim ukusa i nutritivnog sastava, razlika u stadiju zrelosti paprika utječe i na njihovu cijenu. Zelene paprike su najranije ubrane i zahtijevaju najmanje rada i resursa za uzgoj, pa su stoga najjeftinije. Žute paprike zahtijevaju malo više rada i resursa za uzgoj, pa su malo skuplje od zelenih paprika. Crvene paprike zahtijevaju najviše rada i resursa za uzgoj, pa su najskuplje.

Sljedeći put kada kupujete paprike, imajte na umu da je razlika u cijeni između zelenih, žutih i crvenih paprika posljedica stadija zrelosti i nutritivnog sastava. Ako tražite najjeftinije paprike, odaberite zelene paprike. Ako tražite najslađe paprike, odaberite crvene paprike. A ako tražite paprike koje su bogate vitaminima i mineralima, odaberite žute paprike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice