Home » Putovanja » Orient Express – luksuzna putovanja koja su inspirisala Agatu Kristi

Orient Express – luksuzna putovanja koja su inspirisala Agatu Kristi

Orient Express: Inspiracija za Agatu Kristi i nastavak luksuznih putovanja

Vožnja Orient Expressom nije samo dio romana Agathe Christie, to je posebno iskustvo koje možete doživjeti i danas. Voz se sada zove Venice Simplon-Orient-Express i u vlasništvu je Belmonda. Ovaj luksuzni voz nudi različite rute širom Evrope, pružajući gostima jedinstveni odmor u vozu.

Cijene karata za Orient Express su fiksne i variraju ovisno o ruti putovanja. Na primjer, putovanje od Pariza do Venecije košta najmanje 4.300 eura za običnu kabinu. Najskuplja karta, koja uključuje i najluksuzniju kabinu, namijenjena je za liniju Istanbul-Pariz i košta čak 67.000 eura.

Ove cijene ulaznica uključuju sve obroke u luksuznom vozu, uključujući večeru od četiri slijeda, kontinentalni doručak i kasni obrok ili ručak od tri slijeda, uslugu stjuarda i šampanjac dobrodošlice.


Orient Express se ističe po svom luksuzu i eleganciji. Unutrašnjost voza kreirana je od strane vrhunskih dizajnera i koristi skupe materijale kao što su orahovo drvo, kristali i zlato. Putnici mogu uživati ​​u odličnoj hrani i piću, kao iu raznim uslugama, uključujući krojačke i frizerske usluge.

Prva vožnja Orient Expressom realizovana je 1883. godine, a njome su putovale mnoge poznate ličnosti, uključujući Winstona Churchilla, Agathu Christie i Ernesta Hemingwaya. Ovaj voz ostaje simbol luksuznog putovanja širom Evrope.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice