Home » Serije/filmovi » Scorseseov novi film “Ubice cvjetnog mjeseca” – istinita priča o spletkama, aferama i pravdi

Scorseseov novi film “Ubice cvjetnog mjeseca” – istinita priča o spletkama, aferama i pravdi

Martin Skorseze, slavni reditelj, donosi nam svoj najnoviji film zasnovan na istinitim događajima, aferi koja je povezana sa mnogim misterioznim smrtima i koju je “proslavio” FBI. Priča, koja se odvija u Oklahomi 1920-ih, bazirana je na knjizi “Ubice cvijetnog mjeseca” Davida Granna, obećava uzbudljivu mješavinu misterioznih događaja, borbe za pravdu i dubokih intriga.

Istorija Indijanaca Osage

Radnja filma “Ubice cvjetnog mjeseca” počinje pričom o Indijancima Osage. Ovi Indijanci su postali najbogatiji Amerikanci nakon što su otkrili naftu na svom imanju. Ali, ironično, to je uslijedilo nakon što im je oduzeta stoljetna zemlja. Kada su lokalni bijeli tajkuni saznali za njihovo bogatstvo, počeli su smišljati načine da im to bogatstvo ukradu. Rezultat je bila misteriozna smrt Indijanaca Osage pod vrlo sumnjivim okolnostima.

Sudbina i reputacija FBI-a

Zbog niza čudnih smrti, FBI se uključio u istragu ovog slučaja i to je bila prva velika afera koja je pomogla da se izgradi ugled Federalnog istražnog biroa. U Ubicama cvijetnog mjeseca, Skorseze istražuje ovu mračnu epizodu američke istorije.

Režija i glumci

Martin Skorseze, čiji je prethodni film “Irac” trajao više od tri sata, ponovo je preuzeo izazovnu priču koja se ne može sažeti u nekoliko rečenica. Film se fokusira na 1920-te godine u Oklahomi i niz čudnih smrti Indijanaca Osage. Glavne uloge preuzeli su velikani filma – Robert De Niro i Leonardo DiCaprio. DiCaprio glumi Ernesta Burkhardta, veterana Prvog svjetskog rata, kojeg je pozvao njegov ujak William “King” Hale (De Niro) da mu pomogne u realizaciji njegovih sumnjivih planova.

Intrige i borba za pravdu

Radnja filma pratit će Ernesta dok se pridružuje porodici Osage u potrazi za bogatstvom, iako njegova supruga Mollie (Lily Gladstone) postaje sve sumnjičava. Niz čudnih smrti koje istražuje FBI će filmu dodati dozu misterije i napetosti. Na kraju, sve će zavisiti od Ernestove savjesti i njegove odluke da li će stati na stranu pravde ili će žrtvovati vlastitu ženu zarad strica i pohlepe.

Film “Ubice cvijetnog mjeseca” obećava da će biti intrigantno putovanje u mračnu istoriju i borbu za pravdu. Rediteljski genij Martina Scorsesea i izvanredna glumačka postava garantuju da će ovaj film biti jedan od onih koji će se dugo pamtiti.

Vrh stranice