Home » Igre » Recept za ostatak sendviča od piletine po receptu iz KWOWK-a

Recept za ostatak sendviča od piletine po receptu iz KWOWK-a

Vrijeme je da ponovo razmislite o salati. Daleko od dosadnih lisnatih činija, salate su divna jela za korištenje ostataka, savršena za brzi obrok ili punjenje sendviča.

Ovaj recept za sendvič sa ostacima piletine savršena je kombinacija kuhane piletine i povrća, vezanih kremastim dresingom i ukrašenih slatkim i kiselim brusnicama za savršenu eksploziju okusa.

To je jedan od briljantno pristupačnih recepata predstavljenih u debitantskoj kuharici Kevina Tatara, “UJUMNO. ZDRAVO. JEFTINO.” Kevin, poznat po svojim video snimcima o hrani na društvenim mrežama pod imenom KWOOWK, samouki je kuhar koji je u misiji da pomogne svojim milionima pratilaca bez napora da kreiraju ukusna i hranjiva jela – i bez trošenja bogatstva na sastojke.

Za Kevina, trik za pravljenje savršene pileće masti je stvaranje slojeva okusa i teksture koristeći jednostavne sastojke. “Koristim kombinaciju jogurta, majoneze, senfa i maslinovog ulja da pružim kremasto i spojim sastojke”, kaže on. “Obično se koristi samo majonez, ali moja verzija pruža laganu završnicu i složeniji profil okusa.”

Poslužite ga kao salatu sa žitaricama poput kinoe ili kus-kusa ili ga namažite na lepinju za najukusniji sendvič sa piletinom koji ste ikada probali.

Savjet: Da biste lako isjekli piletinu, pocijepajte je duž zrna. Možete koristiti dvije vilice da ubrzate proces.

Sastojci (za 2 porcije):

225 g ostatka pilećeg filea ili piletine na roštilju
1 luk (bijeli i zeleni dio), sitno isjeckan
2 kašike kapara
1 čehno bijelog luka, sitno isečen
1 šaka sušenih brusnica, grubo iseckanih
Velika šaka svežeg peršuna, grubo iseckanog
60 g punomasnog grčkog jogurta
2 kašike majoneza
1 kašika Dijon senfa
1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Prstohvat soli i svježe mljeveni crni biber, po ukusu
2 pecivo za hamburger
4 lista zelene salate
4 kriške slanog paradajza

Uputstvo:

Preostalu piletinu izvadite iz frižidera (vjerujte mi, mora biti hladna) i čistim rukama ili dvije viljuške isjeći meso na trakice.

U velikoj posudi pomiješajte narezanu piletinu sa sjeckanim lukom, kaparima, bijelim lukom, brusnicama, peršunom, jogurtom, majonezom, dijon senfom i maslinovim uljem.

Koristeći kašiku, energično izmešati sastojke. Cilj je uvesti malo zraka u smjesu i lagano je emulgirati, kombinirajući masti i kiseline kako bi se stvorila gusta, kremasta tekstura. Probajte i začinite po ukusu solju i biberom.

Smesu stavite u lepinje i poslužite sa zelenom salatom i paradajzom.

Izvor recepta: Preuzeto iz knjige “UKUSNO. ZDRAVO. JEFTINO. Budžetski recepti sa uzbudljivim ukusima” Kevina Tatara. Objavio Harvard Common Press, dio The Quarto Group, 2023.
Vrh stranice