Home » Tehnologija » Leteći taksi!

Leteći taksi!

Boeingova podružnica, Wisk Aero, izvela je javnu demonstraciju svoje potpuno autonomne električne letjelice (EAV) u Los Angelesu.

Impresivan događaj uključivao je let vozila pete generacije za vertikalno uzlijetanje i slijetanje (VTOL) na aerodromu Long Beach, što je označilo prvu javnu demonstraciju EAV-a u regiji Los Angelesa.

Vozilo za vertikalno poletanje i sletanje ima kapacitet za četiri osobe, sa fiksnim rasponom krila od 50 stopa. EAV može krstariti do 4.000 stopa iznad tla pri brzinama do 135 mph. Ono po čemu je ovaj avion poseban je njegova sposobnost da autonomno leti “uz ljudski nadzor”, navode iz kompanije.

Brian Yutko, izvršni direktor Wiska, izrazio je zadovoljstvo što su oni prva avio taksi kompanija koja je demonstrirala autonomni let u Los Angelesu. Wisk ističe podršku koju dobijaju od Boeinga, koji je prošle godine uložio 450 miliona dolara u ovu kompaniju, a potom je preuzeo, čime je postala njena podružnica.

Ova demonstracija označava važan korak u razvoju autonomnih aviona, naglašavajući Los Anđeles kao ključni lansirni grad u ovoj industriji. Autonomni let već postaje stvarnost, a Wisk, uz podršku Boeinga, igra ključnu ulogu u ovom tehnološkom razvoju.

Ova uspješna demonstracija samo je jedan od mnogih koraka koje EAV kompanije poduzimaju ka stvaranju revolucionarnih vozila za zračni transport. Boeing, Archer Aviation i Wisk složili su se da sarađuju na autonomnom letu i rješavaju neriješene sudske sporove, dodatno potvrđujući njihov zajednički interes za unapređenje ove tehnologije.

Wisk, kao jedna od finansijski najpodržavanih EAV kompanija, nedavno je najavio partnerstvo sa Japan Airlinesom za pružanje letećih taksija u Japanu. Njihov rad podržava globalni razvoj infrastrukture letećih vozila, a saradnja sa gradovima poput Los Anđelesa pokazuje rastući interes i prihvatanje ove inovativne tehnologije.

 

Vrh stranice