Home » Putovanja » Tri popularna evropska grada uvode nove “turističke takse”

Tri popularna evropska grada uvode nove “turističke takse”

Tri popularna evropska grada uvode nove “turističke takse” dok se rasprava nastavlja oko predloženog EU poreza na turiste koji će svi Britanci morati platiti kako bi prešli granicu EU.

Venecija, Valencia i Barcelona će u toku 2023. godine uvesti nove turističke “poreze”, a neke turističke organizacije upozoravaju da bi to moglo oštetiti industriju turizma.Neki od najpopularnijih turističkih odredišta u Europi već naplaćuju vlastitu noćnu turističku taksu kako bi ograničili “prekomjerni turizam”.

Riječ je o rastućoj raspravi o EU porezu na turiste. Prema planu EU-a, svi turisti koji nisu iz EU-a morat će platiti 7 eura za ulazak bez vize – a to se mora obnoviti svake tri godine.

Taksa, nazvana Europski sistem za informisanje i odobrenje putovanja (ETIAS), primjenjivat će se na one koji posjećuju Schengensko područje od studenog. Naknada za ETIAS bit će dodana na bilo koju lokalnu turističku pristojbu u zemlji ili regiji posjeta.

Omogućit će ljudima ulazak bez vize do 90 dana, tijekom kojih posjetitelji ne smiju raditi ili studirati, ali mogu “se baviti poslovnim i turističkim aktivnostima”, prema web stranici Schengen visa info.ETIAS će vrijediti do tri godine i vrijedit će za višestruke ulaske. Oni koji su mlađi od 18 i stariji od 70 godina bit će oslobođeni plaćanja naknade.

Web stranica navodi da posjetitelji “mogu ući u države članice Schengena koliko god žele, dok god vaš ETIAS vrijedi, i niste boravili više od 90 dana u razdoblju od 180 dana”.Osim naknade, turisti bi uskoro mogli platiti značajne dodatne naknade po noći, osobito u Veneciji, gdje bi predložena porez koštao dnevne posjetitelje od 3 do 10 eura za ulazak u grad.

No ovaj porez je višestruko odgađan, posljednji put u prosincu 2022., djelomično zbog prosvjeda lokalnih stanovnika koji se boje da će otjerati turiste drugamo.Grad već naplaćuje noćnu pristojbu za posjetitelje u rasponu od 1 do 5 eura po noći.

Nova dnevna stopa odgođena je najmanje do juni 2023. godine.

U nekoliko se španjolskih regija naplaćuje za svaku noć provedenu u hotelskom smještaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice