Home » Hrana » Kako pripremiti Irish Coddle – jednostavno i ukusno

Kako pripremiti Irish Coddle – jednostavno i ukusno

Irish Coddle, poznat i kao Dublin Coddle, je ukusno jelo koje je popularno u Irskoj. Ovo jelo datira još iz 18. stoljeća, a njegova jednostavnost i praktičnost su ono što su ga održali popularnim kroz godine.

Za vrijeme Velike gladi u Irskoj u 19. stoljeću, ljudi su morali biti kreativni s namirnicama koje su imali na raspolaganju. Irish Coddle je bio idealan način da se iskoristi preostalo povrće i meso u kući. Danas se Irish Coddle često priprema kao obrok za večeru za vrijeme hladnih zimskih noći ili kao jelo za slavljenje sv. Patrika.

Sastojak Količina
Kobasice 4
Slanina 4 kriške
Luk 1 veliki
Krompir 4 srednja
Mrkva 2 srednje
Kokoša supa 1 l
So po ukusu
Biber po ukusu

Upute:

  1. Zagrijte veliku posudu na srednje jakoj vatri. Dodajte kockice dimljene slanine i kuhajte dok ne postane hrskava i zlatna. Uklonite slaninu iz posude i stavite na stranu.
  2. U istoj posudi, dodajte kobasice i kuhajte dok ne postanu hrskave i zlatne. Uklonite kobasice iz posude i stavite na stranu.
  3. U istoj posudi, dodajte nasjeckani luk i kuhajte dok ne postane mekan i proziran. Dodajte narezane mrkve i kuhajte još 5 minuta.
  4. Dodajte narezane krompire, svježe nasjeckani timijan, peršun, so i biber u posudu. Dodajte dovoljno pileće ili goveđe supe da sve bude pokriveno.
  5. Pustite da supa zavrije, a zatim smanjite vatru i pustite da se krompiri kuhaju dok ne postanu mekani.
  6. Dodajte kockice dimljene slanine i kolutiće kobasica natrag u posudu i kuhajte još nekoliko minuta dok sve ne bude dobro zagrijano.
  7. Poslužite toplo uz kriške svježeg hljeba.

Dobar tek!

Nutritivne vrijednosti Na 100g
Kalorije 86
Ukupna mast 3,8 g
Zasićene masti 1,2 g
Kolesterol 17 mg
Natrij 290 mg
Ukupni ugljikohidrati 7,6 g
Dijetalna vlakna 1,3 g
Šećeri 2,1 g
Protein 3,7 g

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice