Home » Putovanja » Kako je topla zima u Europi uticala na turiste i skijališta?

Kako je topla zima u Europi uticala na turiste i skijališta?

Kako je topla zima u Evropi utjecala na turiste? Europski skijališta izlaze iz zime sa lošim rezultatima. Od Francuske do Švicarske, skijališta su bila prisiljena zatvoriti svoje staze jer su bile potpuno lišene snijega.

Francuska je završila 2022. godinu s nekim od najviših temperatura u proteklih 25 godina. U januaru, francusko skijalište Ax 3 Domaines je potpuno zatvoreno. Le Gets i Morzine, u popularnoj regiji Portes de Soleil, doživilo istu sudbinu.

Bjelorusija, Češka, Danska, Njemačka, Latvija, Litva, Poljska, Nizozemska, Španjolska i Švicarska također su dočekale novu godinu sa rekordno visokim temperaturama.

“Nikad nisam vidio prognozu kao ovu. Nikad,” napisao je na Twitteru NASA klimatski znanstvenik Ryan Stauffer, dodavši:

“Klimatske posljedice su teško zanemarive.”

Područja Češke su vidjela temperaturu od 19°C, što se obično postiže samo u proljeće, dok je sjeverna Španjolska uživala u gotovo 25°C.

Odredišta poznata po zimskim sportovima se preusmjeravaju kako bi zadržala broj posjetitelja. S obzirom da će klimatske promjene ukloniti skijanje u niskoj nadmorskoj visini francuskog skijališta Métabief do 2035. godine, uvedene su nove aktivnosti poput sankanja, zimskog brdskog biciklizma, speleologije i  jahanja konja.

Toplo vrijeme koje se nastavlja i u 2023. godini, u nekim slučajevima, potaknulo je turizam izvan sezone.

Zbog suše uzrokovane niskim vodostajem, otok San Biagio na jezeru Garda u Italiji postao je dostupan putem uskog puta. Šetači i biciklisti su pohrlili iskoristiti ovaj fenomen – iako bi nastavak suše mogao negativno utjecati na jezero tijekom sezone.

Negativan uticaj na turizam imaju i niski vodostaji. Niski oseke i nedostatak kiše doprinijeli su suhim kanalima u Veneciji.

Iako je to godišnji događaj, produljeni period visokog tlaka uzrokovao je to da se fenomen proteže. Kao rezultat, vožnje gondolama možda neće biti tako dostupne.

Hoće li vaš ljetni odmor biti pogođen novim toplotnim udarima?

Ljeta 2022. godine izuzetno visoke temperature pogodile su sjevernu i zapadnu Europu. U najboljem slučaju, to je izazvalo izuzetno neugodnu situaciju – i za lokalce i turiste.

U najgorem slučaju, uzrokovalo je mnoge smrtne slučajeve, a mnoge su zemlje suočene s sušom, požarima i neuspjehom u uzgoju usjeva.

To su bili opasni uvjeti za putnike. Rekordno visoke temperature u srpnju izazvale su lavinu u talijanskim Dolomitima, u kojoj je poginulo 11 planinara, a osam ih je ozlijeđeno.

U drugim su se slučajevima ekstremne vremenske prilike rodile nova turistička odredišta. Zanimljivosti poput vikinškog oružja u Norveškoj ili “gladnih kamenja” u Njemačkoj, privukle su turiste na sušne europske rijeke.

Očekuje se da će 2023. godina biti još toplija.

To je djelomično zbog vremenskog uzorka hlađenja poznatog kao La Niña, koji je bio prisutan tri godine, a sada će završiti. Također je uzrok emisija stakleničkih plinova koje dovode do porasta temperature, prema britanskom meteorološkom zavodu Met Office.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice