Home » Hrana » Banane u supermarketu su klonovi!

Banane u supermarketu su klonovi!

Jeste li primijetili da sve banane koje vidite u supermarketu izgledaju potpuno isto? To je zato što su sve klonovi iste banane. Da, dobro ste pročitali. Banane koje kupujemo u supermarketima su klonovi!

Banane koje jedemo danas potiču iz sorti koje su uzgajane u 1950-ima i 1960-ima. Postoje hiljade vrsta banana, ali samo nekoliko sorti se uzgaja za komercijalnu prodaju. Ove sorte se uzgajaju zbog svoje otpornosti na bolesti, dugog roka trajanja i činjenice da su lagane i jednostavne za transport.

Kako bi se osigurala konzistencija izgleda i okusa banana, koristi se proces koji se naziva vegetativno razmnožavanje. To znači da se novi primjerci uzgajaju iz presadnica korijena postojeće biljke. Kada se jedna sorta banana odabere za uzgoj, svi primjerci te sorte se uzgajaju na taj način, što rezultira kloniranim bananama.

Ali ovaj način uzgoja banane ima svoje nedostatke. Kada se uzgajaju klonirane banane, nema raznolikosti gena, što znači da su podložnije bolestima i štetnicima. Također, ovaj proces može dovesti do gubitka okusa i hranjivih vrijednosti.

Sada kada znate da su banane u supermarketu klonovi iste biljke, razmislite o tome da eksperimentirate s drugim vrstama banana koje možda nisu toliko uobičajene u vašoj zemlji. Pronađite neke egzotične vrste banana i probajte ih! Također, razmislite o tome da podržite lokalne farmere i kupujte svježe voće i povrće koje su uzgojili sam. Na taj način možete biti sigurni da jedete hranu koja je raznolika i bogata hranjivim tvarima, te da podržavate održivu poljoprivredu.

Zapamtite, kloniranje banane ima svoje prednosti i nedostatke, ali to ne znači da ne bismo trebali razmotriti druge načine uzgoja hrane kako bismo osigurali raznolikost i kvalitetu.

U slučaju da vas napadnu žuti klonovi evo i recept kako da se odbranite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice