Home » Hrana » Kako je ovaj tradicionalni recept postao omiljeno jelo diljem svijeta?

Kako je ovaj tradicionalni recept postao omiljeno jelo diljem svijeta?

Gulaš je u našim prostorima life style!

Gulaš je jelo koje se često povezuje s Mađarskom, ali njegovo porijeklo zapravo seže mnogo dalje u prošlost. Ovo ukusno jelo ima dugu i zanimljivu povijest koja se proteže kroz brojne zemlje i kulture.

Gulaš je prvobitno bilo jelo koje su jeli pastiri i stočari u Mađarskoj i drugim dijelovima srednje Europe. Bilo je to jednostavno jelo od svinjskog ili goveđeg mesa koje se kuhalo u glinenim posudama na otvorenom plamenu. Ovaj način pripreme omogućavao je pastirima da jedu hranu koju su pripremali tokom dugih dana na otvorenom.

Tokom vremena, gulaš se proširio u cijelu Europu i postao popularno jelo u mnogim zemljama. U Austriji se gulaš obično priprema s govedinom, dok se u Češkoj i Slovačkoj najčešće koristi svinjsko meso. U Njemačkoj se gulaš često poslužuje s knedlama ili tjesteninom.

Ipak, unatoč popularnosti gulaša u Europi, mnogi se slažu da je Mađarska zemlja koja je najviše doprinijela razvoju ovog jela. Mađarski gulaš obično se priprema od goveđeg mesa i paprike, a tradicionalno se služi s tjesteninom ili hljebom. Za razliku od ostalih europskih zemalja, mađarski gulaš obično je pikantan i sadrži mnogo začina.

Danas se gulaš može pronaći u restoranima diljem svijeta, a mnogi kuhari i dalje eksperimentišu s različitim sastojcima kako bi stvorili svoju verziju ovog ukusnog jela. Bez obzira na to kako se priprema, gulaš je i dalje omiljeno jelo koje nas podsjeća na tradiciju i istoriju srednje Europe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice