Home » Putovanja » Drvo smokve koje raste naopako u ruševinama rimskog grada

Drvo smokve koje raste naopako u ruševinama rimskog grada

Skriveno u arheološkom parku u blizini Napulja, Italija , divlja smokva decenijama raste naopako.

Njegovo korijenje je ugrađeno u strop lučnog prolaza, što znači da grane biljke – koje ponekad donose plod – vise prema tlu.

Ovo čudno drvo smješteno je u današnjem gradu Bacoli, mjestu izgubljenog grada Baiae, koji se često naziva Las Vegas za izuzetno bogate iz drevnog Rima – hedonističko odredište za vikend odmor.

Većina drevnog grada – koji se nalazi u blizini Napulja – danas je pod vodom, ali njegovi dijelovi ostaju na kopnu i mogu se istražiti u Parco Archeologico delle Terme di Baia .Dok je arheološko nalazište dugo privlačilo posjetitelje, naopako drvo je samo po sebi postala manja turistička atrakcija.

Savremeni italijanski pisci poput Antonele Čilento i Patricije Rinaldi čak su utkali ovo neobično drvo u svoje priče, dodaje Storie di Napoli.Drvo smokve može se naći na par koraka od Hrama Merkura u Parco Archeologico delle Terme di Baia, koji je zapravo služio kao rimsko kupatilo, a ne kao hram. Prema istoričarima, drevni grad Baiae bio je mjesto gdje su bogati i moćni Rimljani dolazili da piju i vesele se – i prepuštaju razvratu.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”4″ gal_title=”smokva”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice