Home » Hrana » Kako su nastale Princess krofne: Istorija i zanimljivosti

Kako su nastale Princess krofne: Istorija i zanimljivosti

Kada pomislimo na krofne, obično nam padne na pamet nešto slatko, punjeno i u obliku malog prstena. Međutim, postoji jedna vrsta krofni koja je posebna po svom obliku i punjenju – Princess krofne. Ova popularna slastica ima dugogodišnju tradiciju, a danas ćemo istražiti kako su nastale i zašto su i dalje toliko omiljene.

Priča o Princess krofnama počinje u 19. stoljeću, u vrijeme kada su krofne bile luksuzni desert namijenjen samo bogatima. U to vrijeme, krofne su bile prilično jednostavne – tijesto od brašna, kvasca i šećera prženo u dubokom ulju. Međutim, s vremenom su se krofne počele razvijati i postajati sve složenije.

Princess krofne se prvi put pojavljuju u Francuskoj, u vrijeme vladavine kraljice Viktorije, koja je bila poznata po svom sladokusu. Kraljica je imala svoju slastičarnicu, koja je radila po narudžbi, a Princess krofne su bile jedan od njenih omiljenih deserata. Naručivala ih je za sve prigode, od obiteljskih okupljanja do službenih prijema.

Princess krofne su posebne po svom obliku – visoke su i okrugle, s rupom u sredini koja se puni kremom ili džemom. Za razliku od klasičnih krofni, Princess krofne se ne prže u ulju, već se peku u pećnici. Također, tijesto za Princess krofne je mnogo složenije – sadrži jaja, maslac, brašno, šećer i mlijeko.

Danas se Princess krofne mogu naći diljem svijeta, a svaka zemlja ima svoju verziju ovog popularnog deserta.

Iako je proces izrade Princess krofni složen, mnogi se ipak odlučuju na izradu ovog slatkog deserta kod kuće. Za one koji se žele okušati u izradi Princess krofni, postoje mnogi recepti dostupni na internetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice