Home » Hrana » Kako su nastali masovno?

Kako su nastali masovno?

Prva fabrika kolača započela je sa radom u Njemačkoj sredinom 19. vijeka. U to vrijeme, većina ljudi je kolače pravila kod kuće, ali industrijska revolucija dovela je do razvoja novih tehnologija koje su omogućile proizvodnju hrane u većim količinama. Prvi kolači su se proizvodili u malim fabrikama, a kasnije se proizvodnja proširila u velike industrijske komplekse.

Jedna od prvih velikih kompanija koja se posvetila proizvodnji kolača bila je Peek Freans, osnovana u Engleskoj 1857. godine. Ova kompanija je bila prva koja je počela proizvoditi kolače u velikim količinama i distribuirati ih širom zemlje.

U Americi, proizvodnja kolača počela je nešto kasnije, ali je brzo postala popularna. Jedna od najpoznatijih američkih kompanija koja se bavila proizvodnjom kolača bila je Nabisco, koja je osnovana 1898. godine. Nabisco je proizvodio kolače kao što su Oreo i Chips Ahoy, koji su i danas popularni širom svijeta.

Proizvodnja kolača je postala sve više automatizovana i modernizovana tokom 20. vijeka. Danas, postoji nekoliko velikih kompanija koje se bave proizvodnjom kolača, kao što su Kraft Foods i Nestle. Ove kompanije koriste visokotehnološke mašine i proizvodne linije kako bi proizveli velike količine kolača u kratkom vremenskom periodu.

Ipak, postoji i nešto što ne može da nadomjesti čar pravljenja kolača kod kuće. Iako industrijski proizvedeni kolači mogu biti jeftiniji i dostupniji, kolači koji se prave kod kuće imaju poseban okus i često predstavljaju dio porodične tradicije. Uprkos svim inovacijama i automatizaciji, proizvodnja kolača kod kuće nastavlja da bude popularna širom svijeta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice