Home » Hrana » Saznajte sve o pripremi tradicionalne španjolske paelle

Saznajte sve o pripremi tradicionalne španjolske paelle

fotografija:bascofinefoods.com

Priprema tradicionalne španjolske paelle – sastojci i jednostavan recept

Paella je jedno od najpoznatijih španjolskih jela, a njena popularnost se proširila diljem svijeta. Ovo jelo je osnova španjolske kuhinje i predstavlja pravi simbol španjolske kulture. Paella je neodoljiva mješavina ukusa, mirisa i boja koja oduševljava svakoga tko ju proba.

Povijest paelle

Paella potječe iz regije Valencije u Španjolskoj i nastala je u 18. stoljeću. Naziv jela dolazi od tave na kojoj se priprema, a ta tava se zove paellera. Povijest paelle seže u doba kada su se u Valenciji uzgajale riža i povrće. Stanovnici regije počeli su dodavati morske plodove u jelo, a kasnije su dodali i meso.

Sastojci

Paella se tradicionalno priprema od riže, pilećeg ili zečjeg mesa, rajčica, crvene paprike, graška, artičoka, luka, bijelog luka, maslinovog ulja, šafrana, soli i bibera. Također se mogu dodati i drugi sastojci poput morskih plodova, školjki ili janjetine.

Priprema

Priprema paelle je vrlo jednostavna, ali zahtijeva pažnju i strpljenje. Najprije se meso nareže na male komade i poprži u tavi. Zatim se dodaju luk i češnjak te se dinstaju dok ne omekšaju. Nakon toga se dodaju paprika, paradajz i grašak te se dinstaju još nekoliko minuta.

U drugoj tavi se zagrije maslinovo ulje i dodaje se riža. Riža se dinsta na srednjoj vatri dok ne postane staklasta. Zatim se u tavu s rižom dodaju meso i povrće te se sve dobro promiješa. Na kraju se dodaje voda, sol, papar i šafran, te se miješa dok se voda ne apsorbira.

Kada se riža skuha, jelo se ostavi da odmori nekoliko minuta prije posluživanja.

Posluživanje

Paella se tradicionalno poslužuje iz tave na kojoj se pripremala. Ovo jelo je vrlo bogato i puno okusa, pa se obično služi kao glavno jelo. Paella se može poslužiti uz salatu ili kruh, a može se poslužiti i uz crno vino ili sangriju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice