Home » Hrana » Toum: Kremasti Libanonski Sos koji Obogaćuje Ukuse

Toum: Kremasti Libanonski Sos koji Obogaćuje Ukuse

Toum: Kremasti Libanonski Sos koji Obogaćuje Ukuse

Sezona tikvica je tu i vjerujem da ste i sami već smislili da pripremite tikvice, bundevu ili kako god zovete štrudlu sa sirom i tikvicama. Možda ste čak počeli da miksate sir ili rendate tikvice, a onda shvatite da vam nije dosta ni jedne ni druge, a u frižideru su vam ostale samo dve kore za uvijač. Pa, ne brini! Ove tanke savijače su najbolje kada se prave od ostataka.

Con Poulos for The New York Times. Food Stylist: Donna Hay

fotografija:Featured Image Credit: YouTube/History

Stavite u zdjelu svježi sir koji vam je ostao od doručka, to usamljeno jaje koje vas tjedan dana bulji iz frižidera, narendajte tikvice za koje ste zaboravili da postoje i iskoristite tri lista koja su vam ostala od pravljenja, recimo, grčka torta od borovnica ili neke druge poslastice. Ove savijače su tanke jer je dovoljan samo jedan list i malo fila, koje se tanko razmazuje, tek toliko da svaki zalogaj bude sočan, ali ne i kremast, kao što je slučaj sa klasičnim štruklama. I što je najbolje, velika je vjerovatnoća da će probuditi uspomene na vaše školske dane kada ste živjeli na pirošicama i lisnatom tijestu sa sirom iz pekare. Naime, kao i tada, uz ove savijače, posebno ćete se obradovati kada na jednom mjestu naiđete na veliku količinu fila koju ste sakrili od sebe negdje između slojeva. I dan će vam odmah biti bolji!

Recept za Tanke Pletke sa Sirom i Tikvicama

Sastojci:                                                       

  • 500 g svježeg sira
  • 200 g kisele pavlake
  • 1 velika tikvica
  • 1 jaje
  • So
  • Kore za savijanje
  • 50 g putera (+ još 10 g za pečenje)
  • 100 ml mineralne vode
  • Susam po želji

Priprema:

  1. Tikvicu narendati, posoliti i ostaviti da odstoji oko 20 minuta, pa ocediti.
  2. U većoj posudi pomiješajte sir, kiselu pavlaku i sol.
  3. Dodajte jaje i tikvice te sve dobro povežite.
  4. Pomiješajte mineralnu vodu i 50 grama otopljenog putera.
  5. Dobijenom smjesom premazati svaku koru pre nego što je premažete filom.
  6. Nanesite fil u tankom sloju, najbolje ga je nanositi silikonskom špatulom.
  7. Zarolajte tanke štrudle.
  8. Ređajte ih na papir za pečenje, na delove stavite komadiće putera, po želji pospite susamom.
  9. Pecite na 200 stepeni 30-40 minuta.
  10. Poslužite toplo.

Evo nešto za inspiraciju!

Ukusni toum je više od običnog sosa. Njegova raskošna kombinacija okusa i tekstura čini ga neodoljivim pratiteljem za različite recepte. Bilo da ga koristite kao umak, dodatak, ili marinadu, sigurno ćete uživati u njegovom bogatom ukusu.

Toum se može koristiti kao marinada za piletinu i morske plodove, servirati uz pečeno povrće i meso ili dodati u salatu. U Libanu se često servira kao dip i žličicom preliva preko svega, od pomfrita do mesa sa roštilja i salata. Kako ga je lakše integrirati u jela nego sirovi bijeli luk, toum je posebno popularan uz meso na žaru i piletinu na žaru. A možete ga koristiti kao podlogu za pizzu ili kao sastavni dio supe od paradajza i bosiljka. Toum vam omogućava da vašim jelima pružite jedinstvenu dimenziju ukusa koja će oduševiti vaše nepce.

Isprobajte ovaj autentični libanonski sos i dopustite da se ukusima vaših jela pridruži nota eksotične kulinarske čarolije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice