Home » Putovanja »  iPhone 15: Koliko će da košta?

 iPhone 15: Koliko će da košta?

iPhone 15: Evo svega što znamo o novom Appleovom telefonu

Appleov iPhone 15 još nije izašao, ali već se puno zna o njemu. Očekuje se da će imati nadograđeni mikročip, A17 bionic, titanijumski okvir i novu kameru. Takođe, telefon će umesto lightning kabla za punjenje koristiti USB-C.

Nadograđeni mikročip A17 bionic

Asortiman iPhone 15 će također dolaziti s nadograđenim mikročipom, A17 bionic. Očekuje se da će čip biti vrhunski procesor od 3 nanometra koji proizvodi tajvanska kompanija TSMC, navodi se u izvještaju japanskih novina Nikkei. Efikasniji čip bi također trebao povećati vijek trajanja baterije telefona.

Titanijumski okvir

Pro modeli telefona biće napravljeni od titanijumskog okvira, umesto od nerđajućeg čelika, što bi trebalo da ih učini izdržljivijim, ali i lakšim, navodi Bloomberg.

Dinamički ekran “ostrva”

Analitičari sada očekuju da će svi Appleovi iPhonei imati svoj takozvani dizajn ekrana “dinamičnog ostrva”. Ovo ukida “zarez” na vrhu starijih modela od iPhone X-a. Umjesto toga, imat će prilagodljivi ekran oko kamere sa rupama na vrhu telefona.

Nadogradnje kamere

Analitičari iz Nomure vjeruju da će kamere na početnim modelima iPhone 15 i 15 Plus imati značajne nadogradnje, uključujući moćniju široku kameru od 48 MP. Njegovi napredniji iPhone 15 Pro modeli će doći s dodatnim poboljšanjima – očekuje se da će uključiti sočivo kamere “periskop” koje može pružiti veći zum – prema analitičarima Trendforcea. “Zvijezda emisije bit će nadogradnja kamere – ključni faktor koji bi mogao preokrenuti vagu za potencijalne kupce”, rekli su analitičari.

USB-C punjač

Apple je bio primoran da prestane koristiti vlastite “lightning” kablove za punjenje zahvaljujući zakonu EU koji ima za cilj borbu protiv e-otpada uvođenjem zajedničkog standarda za punjače. Nova pravila su trebala prisiliti Apple da izvrši promjenu do 2024. godine.

Novi iPhone će umjesto toga koristiti tehnologiju poznatu kao USB-C, navodi Bloomberg. Evropski diktat primorao je Apple da napravi promjenu globalno, umjesto da je ograniči samo na EU.

Cijena

Još ne znamo koliko će novi iPhone koštati, ali svi znakovi sugeriraju da bi mogao postati malo skuplji. Trenutni iPhone 14 košta 849 funti, dok je njegov iPhone 14 Pro model počet od 1099 funti. Te su cijene došle na naslovnice prošle godine nakon što je inflacija podigla cijenu novih Appleovih telefona. iPhone 14 Pro je skočio za 150 funti u odnosu na njegov ekvivalent iPhone 13 Pro, dok je obični 14 bio 70 funti skuplji.

Analitičari u Barclaysu očekuju da će iPhone 15 linija imati veću cijenu – oko 100 dolara više za iPhone 15 Pro i između 100 i 200 dolara više za iPhone15 Pro Max.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice