Home » Putovanja » Otkrivena ‘najopuštenija’ pjesma koja smanjuje anksioznost za više od 60%

Otkrivena ‘najopuštenija’ pjesma koja smanjuje anksioznost za više od 60%

Najopuštenija’ pjesma koja smanjuje anksioznost za više od 60%

Istraživanje otkriva ‘najopušteniju’ pjesmu koja smanjuje anksioznost

Nedavno istraživanje otkriva da postoji jedna posebna pjesma koja može značajno smanjiti osjećaj anksioznosti – za čak 65%. Ova otkrića sugeriraju da zvuk može imati snažan uticaj na emocionalno stanje osobe.

Anksioznost prije operacije je čest problem, a stres koji prati taj trenutak može biti značajan. U jednom istraživanju koje je uključivalo pacijente koji su trebali podvrgnuti lokalnom anestetiku, otkriveno je da je određena pjesma imala iznenađujući učinak.

Grupa pacijenata slušala je pjesmu “Weightless” britanskog benda Marconi Union putem slušalica za poništavanje buke. Rezultati su pokazali da su pacijenti koji su slušali ovu pjesmu imali slične nivoe anksioznosti kao i oni koji su uzimali sedativne lijekove.

Iako je pjesma dokazano smanjila osjećaj stresa, pacijenti koji su uzimali lijekove bili su zadovoljniji ukupnim iskustvom. Istraživači su pretpostavili da bi to moglo biti zbog toga što pacijentima nije bilo dopušteno birati muziku koju slušaju  jer su komunikacija i interakcija bili olakšani bez prisustva muzike.

Unatoč ovim otkrićima, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjela veza između muzike i smanjenja anksioznosti, uključujući vrstu muzike i način njezine isporuke.

“Weightless” Marconi Uniona, stvorena u saradnji sa specijalistima za zvučnu terapiju,kombinuje različite muzičke elemente koji pojedinačno imaju smirujući učinak. Ova pjesma može pružiti duboko opuštajuće iskustvo.

Važno je napomenuti da se pjesma “Weightless” ne preporučuje za slušanje tijekom vožnje ili obavljanja drugih aktivnosti koje zahtijevaju potpunu pažnju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice