Home » Tehnologija » Google najavljuje čišćenje neaktivnih Gmail računa: trajno brisanje e-pošte, dokumenata i medija

Google najavljuje čišćenje neaktivnih Gmail računa: trajno brisanje e-pošte, dokumenata i medija

Google je izdao upozorenje korisnicima Gmail-a o planiranom čišćenju miliona neaktivnih naloga u decembru 2023. godine, što bi moglo rezultirati trajnim brisanjem e-pošte, dokumenata i medijskog sadržaja. Ova mjera je dio značajnog ažuriranja platforme, usklađenog sa industrijskim sigurnosnim standardima i politikom neaktivnosti koja će se primjenjivati ​​u decembru 2023.

Fokus čišćenja je na ličnim Google računima koji su neaktivni najmanje dvije godine, a sve povezane informacije će biti trajno uklonjene. Ova inicijativa ima za cilj poboljšanje sigurnosti računa i minimiziranje zadržavanja neiskorištenih ličnih podataka, smanjujući potencijalne sigurnosne prijetnje kao što su phishing prevare i otmica računa.

Kako bi spriječio brisanje korisnika, Google preporučuje aktivnosti na računu kao što su slanje i otvaranje e-pošte, korištenje Google diska, preuzimanje aplikacija iz Play trgovine ili obavljanje Google pretraživanja dok ste prijavljeni. Oni koji su postavili videozapise na YouTube koristeći svoj Gmail račun bit će izuzeti od brisanja, bez obzira na datum njihove posljednje aktivnosti. Ovaj izuzetak pruža olakšanje aktivnim saradnicima na platformi za dijeljenje videa. Google obećava više obavještenja pogođenim korisnicima i naglašava zaštitu privatnih informacija i sprječavanje neovlaštenog pristupa.

Vrh stranice