Home » Tehnologija » Zabrinutost zbog potencijalnih opasnosti od umjetne inteligencije

Zabrinutost zbog potencijalnih opasnosti od umjetne inteligencije

Eric Schmidt (Foto: Afp)

Bivši izvršni direktor Googlea, Eric Schmidt, izražava zabrinutost zbog potencijalnih opasnosti od umjetne inteligencije i upozorava da bi mogla predstavljati egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu u roku od pet do deset godina. Schmidt, trenutno predsjedavajući američke Nacionalne sigurnosne komisije za umjetnu inteligenciju, uporedio je situaciju s razvojem nuklearnog oružja nakon 1945. godine, sugerirajući potrebu za regulacijom i ograničenjima.

Na samitu A+, Schmidt je naglasio da je umjetna inteligencija blizu tačke u kojoj bi autonomno donošenje odluka moglo predstavljati ozbiljan rizik. Problem je u pitanju kako kontrolisati sposobnosti vještačke inteligencije, s posebnim osvrtom na situaciju kada bi takav sistem mogao imati pristup oružju. Schmidt ističe izazov postizanja globalnog sporazuma o regulaciji, te upozorava da vrijeme za postizanje takvog sporazuma ističe.

Iako mnogi vjeruju da kompanije ugrađuju ograničenja kako bi spriječile štetu od umjetne inteligencije, Schmidt tvrdi da to nije dovoljno za kontrolu potencijalnih rizika. Ističe da pametni ljudi ulažu značajna sredstva u razvoj ove tehnologije, ali da to ne garantuje sigurnost. Šmitova izjava ukazuje na rastuću zabrinutost među stručnjacima oko etičkih i sigurnosnih pitanja vezanih za umjetnu inteligenciju.

Vrh stranice