Home » Hrana » Povećava li prženo jaje holesterol? Razbijamo mit o štetnom utjecaju jaja na zdravlje

Povećava li prženo jaje holesterol? Razbijamo mit o štetnom utjecaju jaja na zdravlje

Da li prženo jaje stvarno povećava holesterol? Mit o štetnom uticaju jaja na razinu holesterola u krvi vlada već godinama, pogrešno uvjeravajući nas da  konzumacija jaja povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. ali, stručnjaci ukazuju na to da su to pogrešna uvjerenja.

Zasićene masne kiseline su stvarni krivac za povećanje holesterola u krvi, a ne holesterol same prehrane. Naravno, način kuhanja jaja također igra ulogu u količini masti koju apsorbiramo. Prženje jaja s visokim sadržajem masnoće, poput suncokretovog ulja, čini da jaje dobije više masti, dok korištenje ekstra djevičanskog maslinovog ulja smanjuje njihovu količinu.

S druge strane, jaje je izvor bogatog proteina, vitaminima i mineralima, kao što su vitamin A, D, E i B12, željezo, fosfor, selen, natrij, cink, te esencijalne masne kiseline omega 3 i lecitin. Osim toga, lecitin i nezasićene masne kiseline koje se nalaze u žumanjku pomažu smanjiti crijevnu apsorpciju holesterola u našem tijelu.

AHA (American Heart Association) već od 2000. godine preporučuje konzumaciju jednog jajeta dnevno, osim ako se ne konzumiraju drugi proizvodi visokog kolesterola. Uključivanje jaja u zdravu prehranu i životni stil može biti koristan, sve dok se pridržava zdrave prehrane.

Dakle, kuhana jaja ne povećavaju razinu kolesterola u krvi. Važno je razumjeti da zasićene masne kiseline određuju povećanje holesterola, a ne holesterol same prehrane.

U zaključku, jaje može biti sastavni dio zdrave prehrane, ako se konzumira u zdravim količinama i uključuje u zdrave životne navike.

Upozorenje: Ovaj članak nije preporuka i ne smije se koristiti kao jedini izvor informacija pri donošenju medicinskih odluka. Ukoliko imate bilo kakvih zdravstvenih problema ili sumnjate u svoje zdravlje, molimo da se obratite svom ljekaru za savjet. Korištenje informacija sadržanih u ovom članku se odvija na vlastitu odgovornost i ne može zamijeniti stručno medicinsko mišljenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice