Home » Hrana » Priča o tome kako su Škoti izmislili pečeno pile

Priča o tome kako su Škoti izmislili pečeno pile

U današnje vrijeme hrana je neizostavni dio naše kulture. Svaki narod ima svoje specijalitete i tradicionalna jela koja se prenose s generacije na generaciju.

Jeste li ikada čuli za priču o tome kako su Škoti izmislili pečeno pile?

Priča seže u davnu prošlost, u vrijeme kada je Škotska bila poznata po svojim nepreglednim pašnjacima i velikom broju divljih ptica. Jedan od glavnih izvora hrane za Škote bila je piletina, ali kuhinja tog vremena nije bila posebno razvijena i piletina se uglavnom kuhala na vatri ili pekla na otvorenom.

Jednog dana, jedan od Škota je primijetio da se piletina koju je pekao na otvorenom ognju puno bolje zadržava okus i sočnost nego kada se kuha na vatri. Tako je nastala ideja o pečenom piletu, koje je brzo postalo popularno među stanovnicima Škotske.

Ali, kako je pečeno pile postalo popularno diljem svijeta? Zasluge za to pripadaju škotskom kuharu koji je tijekom 18. vijeku radio u jednom londonskom restoranu. On je u restoranu počeo pripremati pečeno pile na poseban način, koristeći razne začine i marinade kako bi dao jedinstveni okus jelu. Tako je pečeno pile postalo popularno među londonskim građanima, a zatim se brzo proširilo i diljem svijeta.

Danas, pečeno pile je jedno od najpopularnijih jela u svijetu, a Škotska se i dalje ponosi svojom ulogom u njegovom nastanku. Ovo jelo se priprema na različite načine diljem svijeta, ali suština ostaje ista – pečeno pile je ukusno i sočno jelo koje nas vraća u vrijeme kada je hrana bila jednostavna, ali ukusna.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrh stranice